Zoran Lutovac: Pozvan sam da mi se ne dozvoli da pričam 1Zoran Lutovac Foto: Beta/Dragan Gojić

Napustio sam emisiju Upitnik Radio-televizije Srbije, jer nisam želeo da ostavljam privid da je sve normalno, kada to nije tako. Nisam želeo da ostavljam utisak da se vodi debata kada debate zapravo nema.

 Umesto toga imate bezočno lepljenja etiketa vojnika režima koji umesto da govori o temi uporno ponavlja laži i diskvalifikacije o političkim protivnicima, kaže u razgovoru za Danas Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke, objašnjavajući zbog čega je bio prinuđen da napusti emisiju, usled njenog trajanja, nezadovoljan atmosferom i tokom razgovora ali i najdirektnijim uvredama potpredsednika SNS Milenka Jovanova na račun opozicije.

Pored Lutovca i Jovanova, gosti Upitnika Olivere Jovićević bili su i Vojislav Šešelj, lider Srpske radikalne stranke i Đorđe Komlenski, poslanik Pokreta socijalista. Nakon odlaska lidera DS iz studija RTS Jovanov, Komlenski i Šešelj priveli su emisiju kraju u gotovo prijateljskom i tolerantnom tonu, poštujući vreme političkih protivnika. Tema emisije bila je – koji su najveći izazovi za Srbiju u 2019. godini.

*Čini se da ste vi u emisiju istomišljenika bili pozvani pro forme?

– Ja nisam pozvan u emisiju da bih nešto rekao, nego da mi se ne dozvoli da bilo šta kažem, a da se moje prisustvo beleži kao učešće opozicije u debati. I to nije bilo tako samo u ovoj emisiji, to je obrazac po kojem se organizuju takve emisije. Svi ostali učesnici imaće priliku da izgubljeno vreme u lažiranoj debati nadoknade u emisijama u kojima neće biti opozicije, a ja ću morati da čekam neku novu priliku gde ću sa još nekoliko predstavnika vlasti morati da vičem u glas kako bih bilo šta rekao.

*Koliko ima istine u tvrdnji Vaših političkih protivnika da ste došli u emisiju da biste napravili skandal?

– Nema tu istine, upravo je obrnuto. Milenko Jovanov je došao u emisiju da bi me sprečio da bilo šta kažem…

*Voditeljka vas je, ipak, pozivala da uđete u debatu, jer niste u pozorištu?

– To što voditeljka naziva debatom nije debata, ona bi to trebalo da zna. Ja znam da nisam u pozorištu, ali isto tako znam da, iako bi trebalo da budem, nisam u javnom servisu, nego u palanačkom cirkusu. Nije debata kada svi pričaju u glas i kada se ne govori o temi debate. Ako voditeljka postavi pitanje o tome šta su najveći izazovi za Srbiju u 2019. godini, a sagovornik govori o „Savezu za silovanje i vešanje“, onda to nije debata, to je valjanje po blatu, a ja ne želim da se valjam po blatu i da dajem privid normalnosti

*U malobrojnim emisijama gde se sučeljavaju vlast i opozicija, predstavnici opozicije često kažu da su džak za udaranje, gde vlast sipanjem uvreda ne dozvoljava da se čuje drugačije mišljenje?

– Upravo tako. To je verbalno nasilje koje se podržava i podstiče u medijima sa nacionalnom frekvencijom, uključujući i javni servis, kao i u drugim medijima pod kontrolom vlasti, a to je ogromna većina medija. Glavni promoteri tog nasilja u medijima su najviši funkcioner vlasti. To nasilje posle prerasta u nasilje u parlamentu, pa onda i u fizičko nasilje nad političkim protivnicima ili kritičarima vlasti.

*Dokle je prag tolerancije opozicije, odnosno koliko još možete da trpite uvrede i etiketiranja Martinovića, Jovanova Orlića, Markovića?

– Oni su instruisani da opstruišu bilo kakvu debatu, kao što to rade i u skupštini. Iskorenili su stid i sad misle da sve mogu. NJihovo vaspitanje dozvoljava im da u tome budu kreativni i duhoviti u skladu sa ličnim potencijalima, a na opoziciji je da se tome odupre. Sinhronizovano delovanje bi pomoglo da taj otpor bude znatno uspešniji.

*Da li je to dijalog kakav se video u Upitniku, ono što nudi Srpska napredna stranka?

– SNS ne želi dijalog, SNS želi apsolutnu kontrolu medija, državnih institucija i svih sfera društva. To je priroda autokratskih režima. Na čelu te stranke i države je čovek koji je uzurpirao sve poluge vlasti, čovek koji je glavni generator verbalnog nasilja u Srbiji. Čovek koji stranke opozicije ne doživljava kao političke protivnike, nego kao neprijatelje. I u tome je suština stvari: sa političkim protivnicima se nadmećete, a neprijatelje želite da uništite.

*Hoće li opozicija ubuduće odbijati ovakvu vrstu emisija u kojoj se čuje samo jedna strana.

– Opozicija bi trebalo da istraje u zahtevima za medijske slobode, njihovu otvorenost i profesionalnost. To se odnosi i na međuizborni period i podrazumeva, između ostalog, mogućnost da građani budu informisani na pravi način, a ne da budu stalna meta verbalnog nasilja i ogoljene propagande vlasti.

Komlenski: Imao sam najave da će Lutovac da napusti emisiju

Đorđe Komplenski, poslanik Pokreta socijalista Aleksandra Vulina, kaže da je odlazak Lutovca usred emisije za njega bio potpuno očekivan. „Najave koje sam imao da će se to desiti očigledno su bile tačne. Mislim da je to neprimereno da to sebi predsednik parlamentarne stranke nije smeo da dozvoli. Ovo se očigledno uklapa u pripremu da se pozove na bojkot rada državnih institucija i nameru da se umesto izborima pokuša doći na vlast pučem kao i 5. oktobra 2000. godine“, ističe Komlenski za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari