Zoran Lutovac: Vučić je cvrčak iz basne koji se lažno predstavlja kao vredni mrav 1Foto: FoNet/ Marija Đoković

Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke, ocenjuje za Danas da se Vučičeva izjava o godišnjem odmoru može posmatrati iz nekoliko uglova.

Vučić je, podsetimo, izjavio da mu je „lepše da radi nego da se okreće na suncu“ i da bi „voleo da imamo više ljudi koji ne koriste pravo na godišnje odmore, ali to je njihovo pravo“.

Kako objašnjava  Lutovac, prvi ugao jeste:” I kada izgleda da govori o drugima, on govori o sebi. Kad se prevede to što je rekao sa njegovog demagoškog jezika na srpski, to, u stvari, znači: voleo bih da imam bolji narod od ovog koji imam. Kada biste bili vredni kao ja, Srbija bi bila bolje mesto za život”.

– Drugo, za Srbiju i njene građane bi najbolje bilo kada bi Vučić otišao na odmor do kraja svog mandata, jer od tog što on naziva svojim radom, Srbija i njeni građani imaju samo štetu. Vučić je onaj cvrčak iz basne, koji se lažno predstavlja kao vredni mrav. Samo što on ne peva kao cvrčak, već ide od televizije do televizije, blati ljude i prodaje maglu. I to naziva napornim i posvećenim radom. On može da voli, ili ne voli, sunčanje, ali to nije nikakva vrlina. To su prazne priče na koje ne treba obraćati pažnju. Vučić se potpuno odvojio od stvarnosti družeći se sa tajkunima. Njemu i njegovim drugovima milionerima najviše bi se dopalo da radnici do smrti rade bez odmora za trista eura dok on pije vino u Jajincima, konstatuje sagovornik Danasa.

Kao treći ugao, Lutovac navodi:”Da ta izjava nije bezazlena ukazuje trend da se zaposlenima, naročito u manjim privatnim kompanijama i stranim fabrukama koje dobijaju basnoslovne subvencije iz budžeta Republike Srbije, prava progresivno uskraćuju. Ka istom zaključku upućuju nas i zakonska rešenja i predlozi (konkretno izmena Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima) kojima stranka na vlasti zadire u dubinu prava radnika uskraćujući mu što je moguće više”.

– Imajući u vidu autoritarni tip vladavine Aleksandra Vučića, plašimo se da ova izjava može biti signal poslodavcima bliskim vladajućoj stranci da još lošije tretiraju zaposlene, budući da institucionalna kontrola gotovo da i ne postoji. Plaćeni godišnji odmor je civilizacijska tekovina i ne predstavlja nikakav luskuz ili hir. Plaćeni godišnji odmor je elementarna potreba kako zaposlenog, tako i poslodavca kome je u najvećem interesu sveobuhvatna dobrobit radnika jer je produktivnost zdravog, srećnog i odmornog čoveka daleko veća, zaključuje predsednik DS.

Miroslav Aleksić: Smešne, patetične priče

Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke, ocenjuje za naš list da je za najveći broj građana Srbije “odmor misaona imenica”. “Na žalost, Vučić koji je okružen milionerima koji su za vreme njegove vlasti napunili džepove kao i on sam, ne shvata kako se živi u Srbiji. On koji živi u svojim lažima treba da zna da narod u Srbiji radi svaki dan, po ceo dan i to da bi preživeo, a veliki broj građana beži u inostranstvo jer i sa tolikim radom ne mogu da prežive. Ovakve patetične priče kako samo on radi su smešne”, smatra Aleksić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari