Zoran Milanovićfoto EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Srbija će na neki način morati da prizna Kosovo, rekao je danas predsednik Hrvatske Zoran Milanović, ocenivši kako Beograd mora shvatiti da će iz „srpsko-ruske romanse“ izaći kao prevarena ljubavnica.

Milanović je u Zagrebu, na konferenciji za medije sa novom slovenačkm predsednicom Natašom Pirc Musar, rekao da se u Srbiji „neke stvari moraju promeniti“ kako bi stigla na Zapad gde je „dobrodošla“, javila je agencija Hina.

Milanović je rekao i da će Srbija „na neki način morati da prizna Kosovo”, a kosovski političari moraće dati status Zajednici srpskih opština, „na šta su pristali i šta su potpisali“.

O svojoj nedavnoj izjavi da je Kosovo oteto Srbiji, Milanović rekao da je to „činjenica“ jer Beograd nije pristao na to.

„Srbija je ostala bez Kosova, nije ga dala dobrovoljno, izgubila ga je u ratu“, rekao je Milanović.

„Mogao sam reći drugačije, da je Srbija ostala bez Kosova ili da je Kosovo izuzeto iz Srbije, ali valjda se svi slažemo da je Kosovo bio deo Srbije“, rekao je Milanović, dodajući kako nikoga ne mora da uverava u svoju privrženost kosovskim Albancima.

Rekao je i da državnike iz zemalja koje nisu priznale Kosovo uvek poziva da to učine.

Beogradskim tabloidima koji su pozitivno reagovali na njegovu izjavu o otetom Kosovu, Milanović je odgovorio naslovom humoristične serije Lerija Dejvida: „Bez oduševljenja molim”.

„Ovo im se sad neće svideti“, ocenio je Milanović.

On je rekao i da je situacija u Ukrajini „početak kraja jedne prividno srpsko-ruske romanse u kojoj će Srbija shvatiti da je prevarena ljubavnica“.

Milanović je ocenio da Srbija i pitanje Kosova „smetaju Rusiji“.

 

„Rusija nešto pokušava s Ukrajinom i primer Kosova joj strši kao šiljak pred okom. Rusija će morati kad-tad priznati Kosovo ili se praviti da ga priznaje kako bi legalizovala ono što radi u Ukrajini. To je realnost“, ocenio je Milanović,

Između Beograda i Moskve, rekao je Milanović, „nema nikakve ljubavi“, već je reč samo o interesu u kojem Srbija služi Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari