Zoran Vuleticfoto FoNet Milica Vuckovic

Zvanični Beograd je očekivao ovakvu Rezoluciju Evropskog parlamenta. Teši se time da rezoluciija nije pravno obavezujući dokument, a i time da je sve što je u njoj zapisano već ugrađeno prošle godine u Izveštaj o Srbiji Evropske komisije, saopštio je Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma.

On navodi da ipak nije isto kao pre.

– Rat u Ukrajini ili Specijalna operacija (ni tu se zvanični Beograd nije zvanično izjasnio), dramatično menja čitanje pomenutog Izveštaja, a Rezolucija je samo dodatno pojašnjenje. Prošlo je vreme polovnih mera i govora u kojima se traže različita imena za stvarnost. Uz sva nesnalaženja same Evropske unije, koja ni kod svih svojih punopravnih članica ne može uvek da izdejstvuje ono što očekuje od Srbije, rezolucija je jasan znak šta nas čeka. EU mora pronaći način da deblokira samu sebe, mehanizam po kome se sve odluke donose konsenzusom je trentno kancer koji razjeda sistem evropskih vrednosti. Mi možemo opet da izaberemo da kukamo zbog nepravde i naći će se argumenti za tu kuknjavu. Međutim, onda slede sankcije, koje će opet biti „nepravedne“, ali će nam opet vratiti živote trideset godina unazad – objašnjava Vuletić.

Prema njegovim rečima, reklo bi se da ova rezolucija samo pomaže Vučiću da javno mnenje još više pridobije za sebe, ali bi trebalo da razmisli da li Srbija ima kapacitet za odvajanje od Evrope.

– Lako je Vučiću da cinično odgovori evropskom zahtevu da priznamo Kosovo sa „ne“, argumentujući to paralelom sa teritorijalnim integritetom Ukrajine. Naravno da on kao i svi ostali trabanti te Šešeljeve politike znaju da nema nikakve sličnosti između te dve stvarnosti. Oportuno zaluđuju Srbe iako znaju da je Srbija izgubila pravo upravljanja Kosovom 1999. nakon desetogodišnjeg divljanja Miloševićeve i Šešeljeve politike u regionu koja je konačno u Kumanovu kapitulirala. Ni Erdogan ne bi išao tako daleko sa svojom neuporedivo jačom Turskom – navodi Vuletić.

On ukazuje da će zamrzavanje pregovora sigurno biti pomenuto u eventualnom budućem, i tada pravno obavezujućem dokumentu.

– A onda na samo korak od toga sledi spisak stvari koje već znamo napamet: ukidanje bezviznog režima, izvoz robe u EU opterečen carinama, prekid investicija… Zatim će i ostatak radno sposobnih ljudi potražiti svoju budućnost u toj istoj Evropi, jer im je zvanični Beograd uskratio svaku budućnost u Srbiji. Naravno, u Rusiju niko neće otići, čak ni popovi. Takva je to vrsta ljubavi – kaže Vuletić.

I dodaje da zato Vučićeva izjava da će se odlučiti u interesu države ne znači ništa, jer nije istog trenutka i definisao taj interes.

– Pošto on jedini odlučuje o interesu države, iz Građanskog demokratskog foruma mu poručujemo da je naše shvatanje interesa države odlučno i definitivno opredeljenje za Evropu i to doslovce sa svime što to opredeljenje nosi, a nosi u ogromnoj većini dobre stvari za srpsko društvo. Samo kraj komotnoj korupciji će već biti apsolutno olakšanje za društvo. Sedenje na dve stolice nije nikakav pametan izbor, niti smo mi sposobni za takva rastezanja, već je obično zabijanje glave u pesak zbog sebičluka i nesposobnosti da se donesu hrabre odluke za budućnost zemlje. I uz tešenje da će neko čudo da se desi, pa da možemo i dalje da dremuckamo i kraduckamo ispod svoje antimoderne jorgan planine – zaključuje Vuletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari