Zorana Mihajlović najavila da Uvek za Srbiju neće učestvovati na izborima 17. decembra: Spremamo se za glasanje na proleće 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

„Svi znamo priču o Kurti i Murti koji jašu jednog konja, a intencija pokreta Uvek za Srbiju je da želi da skloni i Kurtu i Murtu, i Vučiča i Đilasa. Izbori 17 decembra neće ništa promeniti u Srbiji jer su dogovoreni unapred, pre slučaja Banjaska i zato naš pokret neće na njima ni da učestvuje. Mi se spremamo za izbore koji slede na proleće, jer smo mi alternativa i vlasti i opoziciji“, objasnila je na konferenciji za novinare Zorana Mihajlović, predsednica pokreta Uvek za Srbiju.

Ona je navela i da su i blok vlasti i blok opozicije na izborima, koje predstavljaju Aleksandar Vučić i Dragan Đilas, samo „naizgled suprotstavljeni“, ali da „oni na isti način dele Srbiju“.

„Kada pogledate kako reaguju i jedni i drugi onda ne treba preterano znanje bilo koje vrste da se to uoči. Mi nismo čuli ni od Đilasa da Milana Radoičiča koji je optužen za terorizam treba isporučti. Nismo čuli da je proevropska opozicija reagovala da projekat Ekspo, na Zakon o konverziji. I kad sve to vidtite onda zaključujete da tu postiji neka vrsta koordinacije.

U takvim uslovima ne možemo da izađemo na izbore“, rekla je Mihajlović.

A „o dogovoru Đilasa i Vučiča“ pre slučaja Banjska, govorio je i Dragan Šormaz, član pokreta Uvek za Srbiju, ali osim što je primetio da je Banjska poremetila planove i jednih i drugih, nije otkrio detalje „dogovora Đilas – Vučić“ koji je po njegovim rečima, postojao.

Šormaz je rekao da izbori 17. decembra „odgovaraju samo Aleksandru Vučiću“, da „pokuša ponovo da odloži sve što ga očekuje i što je njegova obaveza da uradi od potpisivanja Briselskog sporazuma“ sa vlastima u Prištini.

„Šesnaestog novembra Vučić će ponovo biti u Briselu,i ispred njega će biti usaglašeni tekst statuta Zajednice srpskih opština, jedna od zabluda koja se unosila deset godina među građane Srbije. Kao poslanik Srpske napredne stranke govorio sam da nije tačno da se donosi statut zajednice, nego Zajednica opština sa srpskom većinom, to je potpisano“, rekao je Šormaz.

Dodao je da „Aleksandar Vučić mora da pristane na taj statut, mora da isporuči sve one koji su učestvovali u slučaju Banjska“, kao i da dostavi sve dokaze o poreklu oružja koje su imali Srbi koji su napali kosovsku policiju 24. septembra u Banjskoj.

Govoreći o izveštaju Evropske komisije za Srbiju, Šormaz je kazao da „izveštaj govori da Vučiću neće biti popušteno ni za jedan jedini milimetar“.

„Zato znamo da će posle toga vrlo brzo biti održani izbori“, rekao je Šormaz.

Mihajlovićeva je novinarima pokazala i spiskove, za koje je rekla da predstavljaju imena desetina hiljada ljudi iz Bosne i Hercegovine, koji se prebacuju na fiktivne adrese prebivališta u Beogradu i Novom Sadu, da bi u tim gradovima glasali na izborima.

„To nije krivično delo, ali je nemoralno, i govori o tome kako će izgledati izbori 17. decembra. Poret Uvek za Srbiju sprema se da učestvuje na parlamentarnim izborima naredne godine, jer će ih sigurno biti. Pokret koji smo osnovali je sasvim sigurno mesto na koje mogu da dođu svi koji zele Srbiju u EU, Srbiju koja će imati tesne veze sa demokratskim društvima, Srbiju koja neće zavisiti od volje jedne porodice koja vodi državu“, rekla je Mihajlovići dodala da se njen pokret zalaže za članstvo u NATO i EU.

Na konfereciji za novinare članovi pokreta naširoko su govorili šta su njihovi planovi, koje zakone pripremaju kada dođu na vlast, a na pitanje kako će ih sprovesti u delo i kojim sredstvima, rečeno je da će ona biti obezbeđena uvođenjem supeporeza i oduzimanjem imovine nelegalno stečene.

Čulo se i da je pokret protiv rušenja Sajma i Pošte, a na konstataciju novinara da je upravo Mihajlovićeva stavila potpis na projekat Beograd na vodi, ona je odgovorila da na tom projektu koji je ona potpisala nije bilo planirano rušenje Sajma.

Na pitanje novinara kakav je njen stav o rudarenju litijuma, s obzirom da je bila ministarka rudarstva i energetike u prethodnoj Vladi Srbije kao funkcioner Srpske napredne stranke, Mihajlovićeva je odgovorila da je „litijum kritična mineralna sirovina“, i da se o njegovom iskopavanju „mora ozbiljno razmišljati“.

„Način na koji se litijum eksploatiše mora biti u skladu sa zakonom. To su kritične mineralne sirovine, od njih bukvalno zavisi zelena agenda“, rekla je Mihajlović.

Na konferenciji za novinare kojoj su prisustvovale Stanislava Pak i Katarina Ilić, čulo se da pokret Uvek za Srbiju ima hiljadu registrovanih članova, ali i dobru saradnju sa brojnim opštinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari