Zorana Mihajlović sa novim ambasadorom Ukrajine: Srbija pruža podršku civilima i izbeglicama iz Ukrajine 1foto FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa novim ambasadorom Ukrajine u Srbiji Volodimirom Tolkačom, o pomoći koju Srbija pruža izbeglicama iz ove zemlje koji su u Srbiji, podršci ukrajinskom narodu, kao i o sveukupnim ekonomskim odnosima dve zemlje i unapređenju saradnje u energetskom sektoru.

„Srbija i Ukrajina imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose zasnovane na međusobnom poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Nadamo se da će rat biti završen što je pre moguće, i zbog ukrajinskog naroda, ali i zbog svih nas u Evropi. Srbija je prihvatila izbeglice iz Ukrajine, pruža im pomoć i podršku, osigurali smo prava na boravak i rad, jer želimo da se osećaju kao kod svoje kuće i uradićemo sve što možemo da im boravak u našoj zemlji bude dodatno poboljšan. Nažalost, mi u Srbiji znamo kako je teško biti u ratu i koliko je zahtevno obnavljati zemlju posle ratnih sukoba, a naročito strada energetski sektor“, rekla je Mihajlović tokom sastanka.

Ona je navela da energetska situacija nigde u Evropi nije jednostavna, a da se Srbija trudi da za svoje tržište obezbedi dovoljno energije i energenata i istakla da je Srbija otvorena za unapređenje saradnje u energetici sa Ukrajinom.

„Hvala na prilici da razgovaramo o našoj saradnji u posebno teškoj situaciji u kojoj se nalazimo s obzirom na agresiju Rusije, koja je poremetila naše planove i namere, posebno kada je reč o unapređenju ekonomskih odnosa sa drugim državama. Posebno Vam hvala i na pomoći našim ljudima koji su u prihvatnom centru u Vranju, ali i svuda u Srbiji pronašli spas od rata, znam da mnogi pokušavaju da ovde nastave svoje poslovanje ili školovanje. Vaša podrška nam mnogo znači i nadam se da ćemo moći da sarađujemo konkretnije u energetici, jer smatram da naše države imaju šta da ponude jedna drugoj u ovoj oblasti“, rekao je Tolkač.

Tokom sastanka je razgovarano o mogućnostima saradnje u prevazilaženju poteškoća sa nabavkom energenata za predstojeću zimu, snabdevanju gasom, saradnji u elektroenergetskom sektoru, kao i razmeni iskustava i znanja u razvoju novih tehnologija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari