Zorana Mihajlović za Danas: Novi premijer treba da bude iz SNS 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIC

“Razgovori oko koalicija i sastava buduće Vlade Srbije još nisu počeli, ali smatram da Srpska napredna stranka, osim što treba da bude stožer te vlade, mora da da i premijera. To je tako normalno i prirodno”, kaže za Danas Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka energetike.

Na pitanje da li očekuje da će biti deo te nove vlade odgovara da to još ne zna.

“To su stvari o kojima treba razgovarati, jer je to dvosmerna ulica. Osnovno je pitanje šta mi kao vlada želimo da postognemo u odnosu na to dšto imamo i najbolje ljude. Ono što je dobro je da ćemo vladu dobiti do kraja jula kako je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, jer težak je period pred nama. Važno je i da vlada bude jača i snažnija i da svaki njen ministar bude autoritet u svom resoru”, objašnjava Mihajlović.

Ističe da građani možda još nisu svesni koliko je situacija, zbog rata u Ukrajini, komplikovana i teška, jer se država trudi da obezbedi sve što je potrebno.

“Teška je izuzetno i biće vrlo komplikovano voditi državu u narednim mesecima, a verovatno i naredne godine”, napominje potpredsednica vlade za Danas.

Ona ponavlja da struja mora da poskupi kako bi EPS mogao da nabavi opremu za proizvodnju. Na pitanje kako se dogodilo da je situacija u EPS.-u katastrofalna, da uvozimo struju, a svojevremeno smo bili izvoznik, odgovara da ta situacija nije od juče.

“Da smo poslednjih godinu dana izvozili struju mi bismo obezbedili ekstraprofit. Ovako dogodilo se obrnuto. Struju uvozimo, a jedan od razloga zbog čega je tako što se EPS-om godinama nije upravljalo na pravi način. Kada se desio kolaps EPS-a ,država je morala da učini sve da obezbedi, od mazuta do struje. I nama sada treba godinu, ili dve da podignemo EPS da bi sto posto mogao da proizvidi struju, ili čak i da je izvozi “, objašnjava Mihajlović.

Na pitanje zašto je stalo kopanje uglja i kako objašnjava što mesecima nije isporučena ni jedna tona domaćeg uglja za potrebe građana, sagovornica odgovara da ne zna za taj podatak, ali da ima informaciju iz Elektroprivrdde Srbije da je proizvodnja smanjena, ali da je za prioritete obezbeđen ugalj.

“To je sve posledica jedne ozbiljne neorganizovanosti u prethodnim godinama. Sada dolazi novi direktor EPS-a koji je sjajan inženjer i kome treba vreme da napravi tim i da sve to uradi. U isto vreme imamo energetsku krizu koja je toliko jaka i zato moramo da obezbedimo novac da uvezemo dovoljno struje, da proizvedemo na kopovima. I da uložimo u neke nove kopove koji počinju da rade i koji bi dali svoju proizvodnju sledeće godine. Znači treba vreme za stabilizaciju sistema”, ocenjuje Mihajlović.

Dobar deo krivice za situaciju u EPS-u,prema njenim rečima snosi bivši v. d direktor Milorad Grčić, inače kadar Srpske napredne stranke. Ponavlja da je ministrstvo energetike predalo nadležnim organima krivičnu prijavu sa svim prilozima i podacima protiv Grčića i Srđana Alempievića, bivšeg direktora kopova. Napominje da sada dalji postupci zavise od nadležnih organa .

“Energetika je dubokim snom spavala šest godina i zato što smo spavali nismo uradili diversifikaciju. Nismo napravili gasnu interkonekciju Niš – Dimitrovgrad, nismo vodili računa o elektroprivredi Srbije i to jeste svakako odgovornost ljudi koji su vodili ministarstvo energetike u prethodnom periodu”, zaključuje u razgovoru za Danas Zorana Mihajlović, ministarka energetike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari