Opozicija u Zrenjaninu otkrila nepravilnosti na izborima, vlast prekinula uvid u materijal i pozvala policiju 1Foto: M.P./Danas

Predstavnici koalicije „Zrenjanin protiv nasilja – Biramo Zrenjanin“ su danas saopštili ;da su otkrili da se ne poklapaju glasački listići u vrećama i zapisnici s biračkih mesta, na šta je vlast, kako navode, prekinula uvid u materijal, pozvala policiju i lažno optužila opoziciju.

Informativna službe Koalicije „Zrenjanin protiv nasilja – Biram Zrenjanin“ je saopštila da je na biračkom mestu 6 izbrojano 27 listića za glasanje van biračkog mesta, a u Zapisnik su upisana 24.

„Koverta je, naravno, bila otvorena. Pronašli smo i nekoliko nevažećih listića na drugim biračkim mestima koji su računati kao važeći i ustanovili da materijal nije čuvan na jednak način – neke koverte su bile zatvorene, neke otvorene“ – piše u saopštenju.

Pošto su uočena neslaganja, predstavnici te koalicije su obavešteni ;da se uvid prekida i da je pozvana policija.

„Pretili su nam podizanjem optužnice za uništavanje dokumenata o glasanju što je jasno da ni u jednom trenutku nismo učinili, i još jednom nam onemogućili da pregledamo izborni materijal i utvrdimo činjenično stanje“, navedeno je u saopštenju.

Koalicija „Zrenjanin protiv nasilja – Biramo Zrenjanin“ kaže da je to bio drugi pokušaj da dobije uvid u izborni materijal koji bi trebalo da je zakonom garantovan. Prvi put su našli mnoge sporne adrese u biračkom spisku i naveli da novnađena neslaganja mogu da promene broj i raspored mandata, ali i da dokažu da je „došlo do krađe izbora“.

„Ako je sve u redu, pozivamo zrenjaninski GIK da organizuje novi uvid u materijal, pred policijom, pred predstavnicima ODIHR-a, pred očima javnosti ako treba“, stoji u saopštenju.

Koalicija je najavila da će „nastaviti borbu svim pravnim sredstvima“ i poziva javnost da obrati pažnju na to što se dešava u Zrenjaninu.

Koaliciju „Zrenjanin protiv nasilja – Biramo Zrenjanin“ čine Demokratska stranka, Zajedno za Zrenjanin, Zeleno-levi front, Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Narodni pokret Srbije-Miroslav Aleksić, Novo lice Srbije i Srbija centar-Zdravko Ponoš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari