Foto: Martin Votava

Nutricionistkinje Eva Vincer i Karin Šindler sa Medicinskog Univerziteta u Beču pokazale su da je detaljno proučavanje navika u ishrani kao i ocenjivanje obroka moguće obaviti uz pomoć digitalnog fotografskog monitoringa. Studija je objavljena u „Evropskom časopisu za kliničku ishranu“, prenosi Eurocomm-PR.

Stacionarni kao i tek operisani pacijenti iz više razloga prekasno uzimaju bolničke obroke: „U zavisnosti od situacije oni mogu da imaju slab apetit ili da ga zbog isuviše ranog služenja jela uopšte nemaju. Za razliku od zdravih ljudi, nedostaci u ishrani kod ovih pacijenata mogu da dovedu do klinički relevantnih problema kao i da negativno utiču na prognozu i lečenje“, objasnila je vođa projekta Šindler.

Po mišljenju stručnjaka za ishranu kvantitativno i kvalitativno uzimanje hrane treba da se kontroliše, kao na primer da li su pacijenti pojeli čitav obrok ili samo prilog. U okviru digitalnog monitoringa je ujedno moguće da pacijenti obaveste bolničku kuhinju o kvalitetu ponuđenih jela. U bolnici se svakog dana sastavljaju takozvani „Protokoli o tanjiru“ gde se na jednom listu papira unese grafički simbol – tanjir – i označi se da li je pacijent pojeo pola ili na primer četvrtinu tanjira odnosno posluženog obroka.

Digitalni monitoring je validan, tačan i primenjiv u praksi. NJime može da se na osnovu nutritivne vrednosti obroka kvantitativno i kvalitativno izmeri količina konzumirane hrane stacionarnih pacijenata. Samim tim terapeutske mere u ishrani kao na primer dodatni unos tečne hrane mogu da se uvedu ranije“, zaključuju nutricionistkinje.

Prednost ove metode je pre svega kvantitativno i kvalitativno ocenjivanje ostataka hrane. U budućnosti možemo da očekujemo automatizovano merenje hrane tako što bi se poslužavnici fotografisali, a sakupljene informacije prosleđivale nutricionistima“, zaključila je Vincer.