Belgijanci najviše piju u Evropi, Srbi na 12. mestu 1Foto: Pixabay / Pexels

U EU po stanovniku se troši prosečno 300 evra na alkohol. Najviše troše bivše sovjetske baltičke zemlje Estonija, Letonija i Litvanija, najmanje Španija i Grčka. Srbija je u grupi zemalja koje troše manje.

„Kulturni obrazac u ovim zemljama tradicionalno je vezan za konzumaciju žestokih pića, jer su ona najviše na raspolaganju. Njihovi porodični stilovi vezani su za radost i tugu, povezani sa konzumiranjem velikih količina alkohola“, kaže Nevena Čalovska i ukazuje da treba da razlikujemo situacije kada bi kontrolišemo alkohol od trenutaka kada postajemo zarobljeni.

Kada se govori o litrima, statistika izgleda drugačije. Najviše popiju Belgijanci, Rusi su na sedmom mestu, a Srbi na 12. mestu – devet litara alkohola popije

Od običaja, preko uživanja, do utapanja problema u čaši, odnosno preterivanja i opijanja – neki vrlo brzo dođu. Kada je reč o povremenom teškom pijanstvu kod starijih od 15 godina: najmanje takvih epizoda bilo je na Kipru pet odsto osoba mesečno, a najviše u Norveškoj – čak 44 odsto.

Prema podacima Batuta, polovina mladih povremeno pije, a petina se povremeno opija. Prvo pijanstvo je sa 13 i po godina.

„Ono što viđamo je da se uzimaju preterane količine, uglavnom u društvu. Nekako društveni život mladih je drugačiji nego pre dve ili tri generacije, vezan je za zatvorene prostore i insistiranje da se vikendi provode u društvu i da je alkoholisanje znak pripadanja grupi i odraslosti“, objašnjava Čalovska.

Ukazuje da alkohol postoji otkako postoji čovek i da je on najefikasniji anksiolitik.

„Ljudi ga piju jer opušta, čini da se bolje osećaju, dok je u tom okviru, možemo da govorimo o nečemu što je socijalno prihvatljivo, ali kada govorimo o alkoholu radi alkoholisanja to zabrinjava. Važno je informisati mlade koliko je moguće. Do 18. godine alkohol može ozbiljno da ošteti centralni nervni sistem i zato je važno da se na zaštićen način konzumira“, rekla je Čalovska

Zabranjeno je prodavati alkohol mlađima od 18 godina. U slučaju sumnje da je potrošač lice mlađe od 18 godina, trgovac nije dužan da proda ili usluži alkoholno piće dok na uvid ne dobije ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu.

Zabrana prodaje alkohola posle 22 sata ukinuta je 2015, jer nije imala željeni efekat da maloletna lica ne kupuju alkohol, rekli su nadležni.