Foto: Pixabay - cattalin

Osobe zaražene mikroorganizmima iz hrane mogu proći bez simptoma, imati samo blag crevni poremećaj, ali isto tako mogu doći u stanje teške dehidracije (gubitka velike količine tečnosti) i poremećaja opšteg stanja, pa može doći čak i do smrti. U povoljnim uslovima iz jedne bakterije može se, za samo sedam sati, razviti preko 2.000.000 bakterija.

Za pripremu hrane vrlo je važno sledeće:

Pravilan izbor namirnica

Prilikom kupovine namirnica treba voditi računa o: izgledu, roku upotrebe i adekvatnom čuvanju.  Lako kvarljive proizvode treba kupovati samo u radnjama gde se ovi proizvodi drže u rashladnim uredajima. Obavezno pogledati datum proizvodnje i rok upotrebe. Ako se kupuje na pijacama, proizvode od mleka (sir, kajmak) kupovati na mlečnim pijacama koje imaju rashladne uređaje – nikako na tezgama. Ovo se odnosi i na živinsko meso i dr. Obratiti pažnju na izgled namirnica (npr. meso – boja karakteristična za vrstu mesa, miris, konzistencija – elastično na pritisak; sladoled ne sme biti deformisan…)

Higijenska manipulacija i čuvanje

Adekvatno pranje – pod mlazom tekuće higijenski ispravne vode (svakog lista lisnatog povrća; kupusa pre i nakon sečenja; krastavca pre i posle čišćenja; jagoda – prvo zajedno, a zatim svake pojedinačno…).
Priprema – higijenska manipulacija (čistoća posuđa, pribora, radnih površina). Voditi računa da se namirnica spremna za korišćenje (npr. termički obrađeno meso ili suhomesnati proizvod) ne obrađuje na istoj radnoj površini kao i sirova namirnica (sirovo meso).

Dobra termička obrada. Većina namirnica, posebno meso i jaja moraju biti dobro termički obrađeni – ne sme biti vidljivo meso ružičaste boje; sokovi koje otpušta meso moraju biti čisti. Ako kuvate u mikrotalasnoj rerni, po mogućstvu isecite na parčiće iste veličine ili stavite veće i deblje komade bliže spoljnjem delu posude.

Čuvanje u rashladnim uređajima. Nakon pripreme što pre poslužiti hranu, ukoliko se ne služi odmah, što pre je rashladiti i do serviranja čuvati u rashladnom uređaju. Kuvanu hranu u frižideru možete čuvati najduže 5 dana. Ako želite duže da je čuvate, zamrznite je odmah nakon rashlađivanja. Otvoreni sok i mleko, iako je sterilno, mora se čuvati u frižideru. Sirovu hranu u rashladnom uređaju uvek držati ispod kuvane.

  • Često pranje ruku (imati na umu da se hrana najčešće zagadi prljavim rukama)
  • Temeljno podgrevanje kuvane hrane.
  • Ne pripremati kremove, sladolede i majoneze od nekuvanih jaja.
  • Zaštititi hranu od pristupa insekata i glodara

U letnjem periodu preporučuje se korišćenje u ishrani što više voća i povrća, ribe, a najvažnije je unositi dosta tečnosti (čorbe, supe, voćne sokove, čajeve i dr.). Koristiti ribu i meso sa manje masnoće. Koristiti što manje masnoće u pripremi hrane. Izbegavati pripremu hrane na otvorenom plamenu.

Pošto je leto i sezona godišnjih odmora, za put pripremiti male sokove koji se popiju odmah po otvaranju, ručni frižider za transport mesa ili odustati od transporta svežeg mesa i umesto toga se odlučiti za neki trajni suhomesnati proizvod.