zdrava hranaFoto: EPA/CARSTEN KOALL

Vlada Velike Britanije pokreće novu aplikaciju koja će koristiti bar kodove na namirnicama kako bi građanima pomogla da pređu na zdraviju ishranu u okviru strategije za borbu protiv gojaznosti.

Kako prenosi Gardijan, nova aplikacija, čija je upotreba danas najavljena kao do vladine kampanje “Bolje zdravlje”, će skenirati odabrane namirnice i, ako je potrebno, predlagati zdravije alternative sa manje zasićenih masnoća, šećera ili soli.

Porodicama koje budu koristile ovu aplikaciju Nacionalne zdravstvene službe (NHS) će biti preporučivane i one namirnice koje su obeležene kao “dobar izbor” koji bi mogao da poboljša njihovu ishranu, saopštio je Departman za zdravstvo i socijalnu brigu (DHSC).

Ovaj potez vlade je usledio zbog zabeleženog rekordnog porasta gojaznosti među decom, dok ankete pokazuju da su roditelji od početka panedmije davali svojoj deci mnogo više nezdravih grickalica nego ranije.

Lokdaun, zatvaranja škola i obustavljanje sportskih aktivnosti su doveli do toga da su deca manje fizički aktivna nego pre.

Porast broja sati provedenih pred televizijskim ekranima takođe je doveo do povećane izloženosti dece nezdravoj ishrani i servisima za dostavu hrane.

Prema najnovijim podacima DHSC, jedno od četvoro dece školskog uzrasta ima prekomernu težinu ili je gojazno, kao i četvoro od desetoro dece starosti šest godina.

Ankete su pokazale da šest od 10 roditelja daje svojoj deci više zaslađene ili masne hrane od početka pandemije.

Britanska ministarka za javno zdravlje Megi Trup kaže da je pritisak sa kojim su porodice suočene tokom panedmije doveo do toga da se njihove navike po pitanju ishrane “drastično promene”.

Alison Tedston, glavna nutricionistkinja u DHSC, upozorava da reklame koje promovišu nezdravu hranu doprinose problem među decom.

“Ne iznenađuje što je u doba pandemije, koje je donelo brojna ograničenja, roditeljima teže da svojoj deci uskrate nezdrave grickalice koje traže i zato će nova aplikacija biti sjajna alatka za pomoć porodicama da brzo i lako odaberu zdravije namirnice”, kaže ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.