Vitamin C pomaže iskorišćavanje gvožđa, prevenira pojavu katarakte, olakšava simptome prehlade i pojačava opštu odbrambenu sposobnost organizma.

Sadrži i vitamine B grupe, posebno B3, B5 i folnu kiselinu, koja podržava rast tkiva fetusa. U brokoliju ima dosta kalijuma, koji reguliše visok krvni pritisak, a lako apsorptivna forma kalcijuma sadržana u ovom povrću pomaže razvoj i zdravlje kostiju.

Velika količina vlakana pospešuje funkciju sistema za varenje i smanjuje holesterol u krvi. Poslednjih godina glavna pažnja je usmerena na tri moćna antioksidansa sadržana u brokoliju, pre svega na indol, koji prevenira hormonski zavisne kancere dojke i prostate.

Drugi antioksidans je ulforafan i ima slično i preventivno, i terapijsko dejstvo. Indirektni, prevenira kardiovaskularne bolesti i stres. Ima produženo dejstvo i otporan je na toplotu, ali nije otporan na starenje brokolija.

Ovo povrće sadrži i dobro poznat antioksidans beta karoten, koji usporava oštećenje ćelija izazvano slobodnim radikalima.