Foto: FreeImages / lucci colucci

Ima vrlo malo kalorija i to je razlog što je često sastavni deo raznih dijeta za skidanje kilograma. Cvekla se uzgaja na svim meridijanima i može se reći da ima dugu tradiciju gajenja širom sveta.

Dobrobit njenog korena je lekarima od davnina bila poznata. Jarko crvenu boju korena cvekla ima zbog pigmenta betacijanina. Cvekla ima sposobnost da utiče na proces starenja koji usporava, a takođe i pročišćava krvne sudove. Gvožđe koje se nalazi u njoj će znatno popraviti krvnu sliku.

Vitamin B12 kojim obiluje ova namirnica učestvuje u pravljenju eritrocita. Jod koji se nalazi u njoj pomaže u borbi sa zakrčenim arterijama. Prebogata je mineralima kalijumom, fosforom, magnezijumom, natrijumom. Ima i mangana, bakra, sumpora, litijuma, kalcijuma, fluora. 

Pored toga što ćemo njenom konzumacijom u svakodnevnoj ishrani doprineti gubitku kilograma i mršavljenju, cvekla će zbog svih ovih osobina sprečiti i demineralizaciju kostiju i zuba. Visok sadržaj pektina i celuloze omogućava da povoljno deluje na rad i pokretljivost creva.

Kod dijeta za mršavljenje i ishrane se savetuje da se cvekla jede u svežem i sirovom stanju. Možemo je narendati i dodati raznim salatama. Odlična kombinacija je narendana cvekla, jabuka, limun i celer. Ovo je prava vitaminska bomba koja će nas obskrbiti vitaminima a u isto vreme broj unetih kalorija će biti veoma mali. Na taj način topljenje masnih naslaga će biti ubrzano. Ovakav unos hrane će vas zasititi i ojačati istovremeno.

Miksovanje sa bundevom i pomorandžom može dati jedan zanimljiv ukus. U blenderu možete napraviti sok od korena cvekle koji je odličan okrepljujući napitak. Prilikom treninga i upala mišića ova vrsta soka će pozitivno delovati na procese upale u vlaknima koji će biti manji i kraće će trajati. Savetuje se da se sveži sok od cvekle redovno konzumira pri napornim treninzima.

Listovi cvekle su isto bogati vitaminima i mogu se spremiti slično kao blitva i spanać. Treba napomenuti da je cveklu najbolje čuvati u frižideru do deset dana a sveži sok maksimalno do dva dana, mada je najbolje da se popije odmah po ćeđenju.

Od cvekle mogu da se prave i razne kombinacije sa špagetama. Zatim može da se peče u rerni zajedno sa bundevom. Ili da se skuva. Ipak treba naglasiti da se pri svim ovim procesima gube određeni minerali i vitamini i da je najbolje da se ovo povrće jede presno i u svežem stanju.

Čorba od cvekle ili boršč je jedno od tradicionalnih jela u istočnoj Evropi. Može se praviti sa dodatkom mesa ili dodatkom povrća. Uglavnom mali broj kalorija u ovakvoj čorbi je dovoljan da nekog privuče i da mu ovakav obrok postane saveznik u borbi sa viškom kilograma.