Posle brojnih istraživanja, nastavnici i saradnici Klinike za dečju i preventivnu stomatologiju Stomatološkog fakulteta u Beogradu, u saradnji sa Evropskom akademijom za dečju stomatologiju, 2010. godine izdali su novi Protokol o primeni fluorida. Prema ovom protokolu, u područjima u kojima nema fluora u pijaćoj vodi tabletice fluora se preporučuju od druge godine, i to samo kod karijesa rizičnih pacijenata, a pranje zuba pastom sa fluorom savetuje se odmah po nicanju zuba. Ovako je na panel-diskusiji koju je organizovala nemačka kompanija „Dr Tajs“, Ivana Radović, specijalista dečje i preventivne stomatologije, odgovorila na dileme roditelja da li deci zbog kvaliteta zuba treba da daju tabletice fluora.

– Pranje zuba trebalo bi da traje duže od jednog minuta i decu treba ohrabrivati da ispljunu višak paste i da izbegavaju ispiranje usta vodom nakon pranja zuba – objasnila je Nataša Nikolić Jakoba, specijalista parodontologjije i oralne medicine. Po njenim rečima, deca mogu samostalno da peru zube tek od oko šeste godine života.

– Imajući u vidu da deca nauče da ispljunu pastu tek oko treće godine života, koncentracije fluora u pastama za decu moraju biti niže nego kod odraslih. Osim koncentracije fluora, važna je i količina paste koja se koristi, koja upravo zbog gutanja mora biti mnogo manja nego kod odraslih – smatra Milan Popović, predstavnik kompanije „Dr Tajs“.