Foto: Pixabay / stevepb

Istraživanjem 100.000 ljudi ustanovili su kako nema dokaza da su takvi dodaci sprečili bolest srca, piše u srijedu BBC.

Britanski stručnjaci kažu da kakvu-takvu koristi od uzimanja dodataka ishrani ima tek svaka hiljadita osoba.

Ipak, svakako preporučuju konzumaciju ribe kao dela zdrave ishrane.

Istraživanje se bavilo isključivo dodacima, a ne omega 3 masnim kiselinama direktno iz ribe.

Naučnici kažu da bi ljudi trebalo da jedu ribu barem dvaput nedeljno, od čega bi jednom trebalo da konzumiraju masnu ribu poput lososa, tune ili skuše.

Omega 3 masne kiseline dodaju se nekim vrstama mleka, jogurta i hleba.

No, kada je reč o dodacima dobijenim iz ribljeg ulja, dr. Lee Hooper sa univerziteta East Anglia kaže: „Možemo biti sigurni u zaključak studije koji se protivi uvreženom verovanju da dodaci omege 3 štite srce“.

Profesor Tom Sanders, nutricionista s King’s College u Londonu ističe da važeće smernice o prevenciji kardiovaskularnih bolesti potiču konzumaciju ribe, više nego uzimanje dodataka.

„Ova studija ne pruža dokaze da bi smernice trebalo da se menjaju“, rekao je.

Tim Chico, kardiolog sa univerziteta Sheffield kaže: „Nekoć su pacijentima koji su doživeli srčani udar prepisivani ti dodaci. Ali, svima koji ih kupuju savetujem da svoj novac radije potroše na povrće“.