Džon Lenon - zagovornik mira koji je smetao državnom vrhu SAD 1Foto: Pixabay/RichardMc

Na današnji dan pre 40 godina poznati muzičar Džon Lenon ubijen je ispred zgrade Dakota u Njujorku, nedugo nakon što je završio jedan svoj album. U trenutku smrti je imao 40 godina.

Džon Lenon rođen je 9. oktobra 1940. godine u Liverpulu. Otac Alfred porodicu je napustio neposredno nakon Džonovog rođenja. Majka ga je ostavila svojoj sestri na čuvanje, a i sama je tragično nastradala dok je prelazila ulicu.

Ova iskustva u ranom detinjstvu, kasnije će jako uticati na Lenona, koji će na razne načine pokušavati da prebrodi ružne uspomene.

Od detinjstva je pisao pesme i jako voleo da čita. U srednjoj školi počeo je da svira gitaru i tada je, sa drugom Petom Šotonom oformio grupu “The Quarrymen”. Grupi se 1957. pridružuje gitarista Pol Makartni.

Lenon-Makartni tim napisaće veliki broj pesama i uticaće na razvoj tadašnje rok scene.

Ubrzo im se kao bas gitarista pridružio Stjuart Satklif kao i Džordž Harison. Nakon nekih izmena, grupa Bitlsi u sastavu Lenon, Makartni, Harison i novi član Ringo Star započinje put najuticajnijeg benda svih vremena.

Džon Lenon - zagovornik mira koji je smetao državnom vrhu SAD 2
Foto: Pixabay/ringo_charlie/ spomenik Bitlsima u Liverpulu

Pesme  “Love Me Do”, “Here comes the Sun”, “Strawberry Fields Forever”, “Please Please Me”, “Let It Be”, samo su neke iz bogate diskografije koja ih je učinila izvođačima sa najprodavanijim albumima i singlovima u Britaniji i SAD-u.

Drže rekord za najviše hitova koji su zauzeli prvo mesto na Bilbordovoj listi najslušanijih singlova.

Lenon je imao jednu krizu kada je napisao pesmu “Help”. Bendu je smetalo to što ne mogu da sviraju kako treba jer publika jako vrišti na njihovim nastupima. Lenon se tada i udebljao, želeo je neku promenu, a tada je počeo i da koristi opojnu drogu LSD, kako bi “izgradio sebi nov identitet”.

Stvari su krenule da se komplikuju i kad je Lenon jednom izjavio da su Bitlsi trenutno popularniji od Isusa. To je izazvalo velike reakcije u SAD, pa su se pojavili zahtevi da Bitlsi obustave turneju.

U međuvremenu, Lenon se 1962. oženio Sintijom Pauel sa kojom je dobio sina Džulijena. Dve godine kasnije, oprobao se i kao pisac i izdao knjigu “In his own Write”, a 1965. godine napisao i “A Spaniard in the Works”.

Japansku umetnicu Joko Ono upoznao je 1966. godine na jednoj izložbi. Održavao je kontakt sa njom u želji da promoviše Joko i njenu umetnost. Za nju je govorio da je “najpoznatiji nepoznati umetnik na svetu”.

Ona je zatrudnela sa Lenonom, ali se trudnoća nesrećno završila, a završio se i Lenonov brak sa Sintijom.

Ubrzi Lenon i Joko Ono započinju javne proteste protiv rata u Vijetnamu. Venčaće se 1969. godine, a Lenon će sve češće početi da nastupa sa Joko.

To je sve uticalo na konačan raspad grupe Bitlsi 1970. godine. Mada su kasnije članovi grupe izjavili da se Bitlsi nisu raspali zbog Joko Ono, jer je Lenon još ranije odlučio da želi da ode.

 Lenon će se sa Joko Ono ubrzo preseliti u Njujork. Započeće samostalnu karijeru osnivanjem John Lenon/Plastic Ono Band-a, a singlovi “Give Peace a Chance”, “Instant Karma”, “Imagine”, “Jealous Guy”, “Happy Xmas (War Is Over)”, postaće slušani širom sveta.

Džon Lenon - zagovornik mira koji je smetao državnom vrhu SAD 3
Foto: Vikipedija/Joost Evers/ Anefo

Američkom državnom vrhu zasmetaće Lenonovo angažovanje i pokretanje akcija koje za cilj imaju obustavu rata u Vijetnamu. Niksonova administracija smatrala je da ovi protesti mogu da utiču na ishod predsedničkih izbora čiji je cilj osvajanje još jednog mandata za Niksona.

Tri godine su pokušavali da ga deportuju nazad u Britaniju, a zloupotrebljavali su i činjenicu da Lenon koristi LSD.

Nakon rođenja sina Šona, Lenon pravi petogodišnju pauzu i 1980. godine u saradnji sa Ono, objavljuje album “Double Fantasy”.  

Na promociji ovog albuma, Lenon je jednom “obožavatelju” potpisao upravo ovu ploču.

Istog dana, 8. decembra 1980, dvadesetpetogodišnji Mark Čapman čekao je Lenona ispred zgrade Dakota u  Njujorku u kojoj je Lenon stanovao. Džon je bio sa Joko Ono.

Čapman je u Lenona ispalio pet hitaca, od kojih su ga četiri pogodila. Oštetila su mu glavnu arteriju koja odvodi krv iz srca. Policajci koji su prvi stigli, svojim autom odvezli su Lenona u bolnicu, ali on je preminuo na putu do nje.

Čapman je nakon čina, mirno sedeo i čekao hapšenje. Izjavio je da mu je inspiracija za zločin bila knjiga “Lovac u žitu”, koju je čitao dok nije došla policija. Smetale su mu i Lenonove izjave o Isusu i tekstovi pesama “Imagine” i “God”.

Džon Lenon je kremiran, njegov pepeo je predat Joko Ono, a smatra se da ga je rasula po Central parku u Njujorku.

Džon Lenon - zagovornik mira koji je smetao državnom vrhu SAD 4
Foto: Unsplash/Dimitry Anikin/ memorijalni park „Strawbery Fields“ u Central parku u Njujorku

Njegov poslednji i najprodavaniji album “Double Fantasy”, 1981. godine osvojio je Gremi nagradu za album godine.

Čepmen i dalje služi kaznu za ubistvo Lenona. Nedavno se izvinio Joko Ono. kako navodi, ubio je Lenona jer je bio jako slavan, a to je želeo da bude i on. Priznao je da se za zločin kaje, ali da ne postoji izgovor za to delo.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

6 reagovanja na “Džon Lenon – zagovornik mira koji je smetao državnom vrhu SAD”

 1. Pesma Žuta podmornica je posvećena LSD-u. Tada, to je bio legalan lek koji je prodavan u žutim kapsulama.

 2. U pedesetoj deceniji prošlog veka pojaviće se najpoznatiji rokenrol pevač Elvis Prisli, kome će se prilepiti i koga će iskorištavati đavolasti umovi, tzv. menadžeri, zbog čega će pregoreti u svojoj četrdeset i drugoj godini.
  Posle Elvisa i još nekoliko popularnih pevača rok muzike, pojavila se grupa Bitlsi. Sa stupanjem na scenu kao da su otvorili velika vrata kroz koja će prolaziti obdareni pojedinci i grupe, a pevaće ljubavne i protestne pesme, umesto Jovanovih i Isusovih propovedi, za spas čovekove duše.
  Hipi pokret začet u San Francisku proširiće se ne samo na veće američke gradove, već i gradove Kanade i Evrope. Hipi omladinski pokret nikad neće nestati kao ideja, jer je ista Božja ideja kakvu su propovedali u svoje vreme Sveti Jovan, Isus i njihovih sedamdeset apostola. Hipici su protiv američkog potrošačkog društva u cilju stvaranja novog društva zasnovanog na miru i ljubavi i propovedaju ne samo političku revoluciju već i unutrašnju revoluciju svakog pojedinca.
  DŽon Lenon, frontmen Bitlsa, 1966. godine upoznaje Japanku Joko Ono, koja će biti njegova Marija Magdalena. Oni će svojim javnim pokazivanjem istinske ljubavi uzdrmati društveni život ostarele Britanske imperije. U to vreme je i nastala pesma „Give Peace A Chance“ („Dajte šansu miru“). DŽon Lenon je za Joko Ono rekao da je „najsavršenije biće koje korača ovom planetom, pored nje sam shvatio ko sam i šta sam“. To su najsvetije reči koje može da poželi žena savršenog duha.
  Kao što su Sveti Jovan i Isusa ubijeni po želji svete i svetovne vlasti, i posle dve hiljade godina desiće se ubistvo DŽona Lenona za koje se krije istina, jer ga je ubila država, vladajuća oligarhija. Oboženog Džona 1980. streljao je izopačeni „hrišćanin“. Ubica je doputovao u NJujork, smestio se i pripremao pet nedelja u „Hrišćanskom kampu“ u NJujorku.
  Pre će biti istina da je ovaj kontrolisani lik samo upotrebljen od strane države. Novinar koji je imao priliku da vidi dosije trojice koji su se „zatekli“ u ulazu zgrade „Dakota“ u NJujorku, pročitao je površno sastavljen policijski zapisnik. Lako je zaključio da od trojice jedan koji se predstavlja za ubicu – Amerikanac po imenu Mark Devid Šampan je samo upotrebljen. Baš kao što je upotrebljen navodni ubica DŽona Kenedija Li Osvald. Prava istina je da ih je ubila država koja i danas masovno ubija širom sveta kao nekad rimska imperija hrišćane.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.