Fokača - italijanska pogača (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Italijanski pljosnati hleb sličan našoj pogači jeste fokača. Peče se na tradicionalni način u rerni, ali se razlikuje po tome što se odozgo ukrašava začinskim biljem i dodacima u vidu povrća.

Samo testo fokače obavezno sadrži maslinovo ulje. Aromatično bilje poput ruzmarina, origana, timijana zajedno dodacima kao što je luk, masline, čeri paradajz, paprike, ali i sir ili nešto mesno nam pored dekoracije služi i za poboljšanje ukusa.

Tajna dobre fokače leži u izradi dobrog testa. Da bi fokača ispunila zadovoljavajuće uslove, spolja treba da bude hrskava, a unutra vazdušasta.

Hleb treba da bude što tanji i peče se u okruglim ili pravougaonim tepsijama, poput pogače.

Šta nam je sve potrebno:

Za testo:

  • 450g brašna
  • 350ml tople vode
  • kašičica šećera
  • svež kvasac pola pakovanja 25g
  • pola kašičice soli
  • 50ml maslinovog ulja

Za prelivanje i ukrašavanje:

  • grančica svežeg ruzmarina
  • beli luk 2-3 čena
  • maslinovo ulje
  • krupna morska so

Fokača - italijanska pogača (recept) 2

Način pripreme:

Kvasac izmrviti u toplu vodu i dodati šećer, ostaviti da odstoji 15 minuta, kako bi se kvasac aktivirao. U brašno dodati so, potom kvasac, neprestano mešati dok se ne dobije fino mekano testo.

Na kraju dodati maslinovo ulje i nastaviti sa mešanjem. Testo prekriti folijom ili kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji pola sata na sobnoj temeraturi, trebalo bi da se udvostruči.

Nakon toga premesiti testo uz mali dodatak brašna. Staviti testo u nauljen pleh (maslinovo ulje) razvući u tanku pogaču i još jednom ostaviti prekriveno testo da odstoji pola sata, nakon toga vrhovima prstiju napraviti udubljenja u koje možemo staviti masline, čeri, sušeni paradajz.

Peći na umerenoj temperaturi do 200C oko 15 minuta, naravno u prethodno zagrejanoj rerni.

Naseckati svež ruzmarin (može i suvi, bosiljk, čubar, timijan), beli luk pomešati sa maslinovim uljem, premazati toplu fokaču i posoliti krupnom soli.

Veoma jednostavno, a ukusno.

Uživajte!

U potrazi za autentičnim srpskim receptom

Pošto je došlo vreme da u okviru rubrike Okusi svet objavimo srpski recept, verujte da nam je bilo veoma teško da isti pronađemo, s obzirom da većina jela na koje smo veoma ponosni dolaze iz drugih kuhinja.

Tim povodom želeli smo da pozovemo čitaoce da nam se pridruže u potrazi za autentičnim srpskim receptima. Naša mala sugestija bi se odnosila na recepte sa suvim šljivama, malinama, projinim brašnom, koprivama, sušenom i dimljenom ribom, kolačima sa mašću, dunjama, bundevama  i slično. Svoje predloge i recepte poslati na mail: [email protected].

U nekom od narednih izdanja obavestićemo vas o pristiglim predlozima. Top 5 recepata koje mi odaberemo će dobiti poklon iznenađenja. Unapred zahvaljujemo na saradnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari