Gde su u Evropi hrana i piće najskuplji, a gde najjeftiniji? 1Foto: FreeImages / akaak19

Švajcarska je najkuplja zemlja u Evropi što se tiče hrane, dok su bezalkoholna i alkoholna pića, kao i cigarete najskuplje u Norveškoj, pokazuju nalazi Eurostata u najnovijem istraživanju o cenama hrane, pića i duvana u 38 zemalja Evrope, objavljeni krajem januara.

Najjeftinije cene beleže se u Makedoniji, dok Srbija takođe spada u red jeftinijih zemalja u svim kategorijama. Zemlje su rangirane samo prema cenama proizvoda, ne i u odnosu na standard.

Hrana, piće i duvan

Švajcarska je najskuplja zemlja u Evropi za hranu, a Norveška za bezalkoholna i alkoholna pića i duvan u okviru grupe od 38 zemalja učesnica istraživanja. Među državama članicama EU, Danska je najskuplja zemlja za hranu i bezalkoholna pića. Irska je najskuplja za alkoholna pića u EU, dok je Velika Britanija daleko najskuplja za duvan. Makedonija ima najmanje cene od svih evropskih zemalja i to u sve četiri grupe proizvoda. Među članicama EU, najniže cene za hranu su u Poljskoj, za bezalkoholna pića u Rumuniji, a za alkoholna pića i duvan u Bugarskoj.

Gde su u Evropi hrana i piće najskuplji, a gde najjeftiniji? 2

Izvor: Eurostat

Hleb i žitarice, meso, riba i mlečni proizvodi

Od svih 38 zemalja Švajcarska beleži najviši nivo cena za hleb i žitarice, meso i ribu, dok Norveška odudara po skupoći u kategoriji mlečnih proizvoda. U okviru EU ponovo je Danska najskuplja zemlja za hleb i žitarice, meso i ribu, dok je Kipar najskuplji za mleko, sir i jaja.

Od svih 38 zemalja u Rumuniji su najjeftiniji hleb i žitarice, u Albaniji meso, Makedoniji riba, dok je Poljska najjeftinija za mlečne proizvode. Među zemljama članicama EU, najniži nivo cena za hleb i žitarice se beleži u Rumuniji, mesa, mleka, sira i jaja u Poljskoj, a cena ribe u Bugarskoj.

Ulja i masti, voće, povrće, krompir i ostali prehrambeni proizvodi

U Makedoniji se beleže i najmanje cene ulja, masti, voća, povrća i krompira. Najskuplja i u ovoj kategoriji je opet Švajcarska, osim „ostalih prehrambenih proizvoda“ koji su najskuplji u Norveškoj. Među zemljama članicama EU, Poljska je najjeftinija zemlja za ulja, masti i druge prehrambene proizvode, a Rumunije za voće, povrće i krompir. Danska je najskuplja zemlja za sve proizvode, osim za voće, povrće i krompir koji su najskuplji u Švedskoj.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.