Helmarshauzen: Kiša duhovnog zlata 1Foto: www.avramovic-art.com/

Susret sa ovim moćnim i smislom prožetim slapom svetla i boja budi posmatrača iz građanskog sna ispraznosti i odvodi ga u misaone i osećajne predele, predele vere, tople, tečne i autentične. Na ovoj slici originalnog i snažnog umetničkog izraza koja stilistički na prvi pogled posmatrača može podsetiti na jarke boje srednjovekovnog slikarstva s jedne, fantazije Odilona Redona s druge strane i vizije Emila Noldea sa treće, sjedinjuju se predstave svetosti, mistične materinske nežnosti, nebeske topline i ljubavi. Arhangel Gavrilo dotiče Bogorodicu koja je beli krin, tradicionalni simbol ove scene, položila kraj sebe i smerno sagla glavu, dok oko nje lebdi kiša duhovnog zlata. Ceo svet sjatio se oko Bogomajke: antički elementi, voda, vratra, zemlja i vazduh, u harmoničnom trenutku svetih Blagovesti.

Autorka ovog dela, Mirjana Avramović, srpska je umetnica iz Hanovera, poreklom iz Beograda, jedna od 12 laureata novoosnovanog konkursa „Herimanova nagrada“ na koji se prijavilo više od 70 slikara sa 111 dela. Herimanova nagrada, čiji laureat je i naša umetnica, nazvana je po monahu koji je oko 1188. godine u tadašnjem manastiru Helmarshauzen radio iluminacije na slavnom Jevanđelju Hajnriha Lava, danas jednom od najvrednijih rukopisa na svetu. Zajednica gradova i opština nemačke savezne države Hesen i Fondacija za kulturu Šparkase Hesen-Tiringija odlučile su, sećajući se ove tradicije, da u Herimanovu čast ustanove nagradu za najbolje umetničke radove sa biblijskim i drugim hrišćanskim temama, čije će laureati moći da budu predstavljeni u okviru izložbe u Helmarshauzenu otvorene 29. juna. Izložba se održava pod pokroviteljstvom ministra za nauku i kulturu savezne države Hesen, Borisa Rajna, a žiri su činili predstavnici ovog ministarstva, rimokatoličke i protestantske crkve, Fondacije za kulturu Šparkase Hesen-Tiringija, Saveza hesenskih gradova i opština kao i direktor Muzeja u Helmarshauzenu. Prvu nagradu dobila je nemačka umetnica Franciska Junge za ciklus grafika o Sv. Franji asiškom. Pored slike „Blagovesti“ Mirjane Avramović mogu se istaći i dela Barbare Grojl Ašante („Genesis – Stvaranje Sveta“) i Doroteje fon Harsdorf (tridesetodelni ciklus grafika „Josif i njegova braća).

Mirjana Avramović se umetnošću bavi od rane mladosti. Studirala je pejsažnu arhitekturu u Beogradu i doktorirala u oblasti planiranja predela u Hanoveru. Nakon zapažene naučne karijere predavača na Univerzitetima u Beogradu, Hanoveru i Lucernu, danas živi kao samostalna umetnica u Hanoveru, gde je ovoga proleća održana njena samostalna izložba „Između svetova… nadiru mitovi“. Prošle godine, u renomiranom hanoverskom muzeju moderne umetnosti, Šprengel Muzeumu, izvršena je multimedijalna prezentacija njenih dela. Godine 2016 izlagala je u galeriji Ahcig u Berlinu. Štutgartska izdavačka kuća „Štajner“ odabrala je jedno njeno delo za naslovnu stranu jednog od svojih izdanja i za jedan od kataloga. Izložba se može videti u Muzeju u Helmarshauzenu, smeštenom u nekadašnjoj gradskoj većnici (Altes Rathaus), Postštrase 47, 34385 Bad Karlshafen (Helmarshausen). Muzej je otvoren sredom od 10 do 12, a subotom i nedeljom od 15 od 17 sati.