Kako bi Aleksandar Mitrović izgledao kao lik serije Simpsonovi (FOTO) 1Foto: Starsport

Poslednjih nekoliko dana, apsolutni hit na društvenim mrežama su ilustracije likova iz domaće pop kulture, sporta i života, ali u maniru i stilu crtanih likova iz verovatno najpopualrnije animirane serije svih vremena – Simpsonovi. Ušli smo u trag autoru ovih genijalnih sličica, a on nas je i počastio sjajnim poklonom.

Zafir Seferi, ima 33 godine, rođen je u Beogradu gde i trenutno živi, i stoji, da ne kažemo crta, iza Instagram naloga @simpsonizujme. Bavi se grafičkim dizajnom, 2D animacijom i cartoon ilustracijama jos od svoje 18 godine. Radi od kuće kao frilenser, kako za strano, tako i za naše tržište. Oženjen je i ima troje dece, a kako nam kaže očekivao je potajno da će se čuti za ovaj projekat, ali ne ovako brzo.

„Od malena, ruke su volele da crtaju, tako da su mi svi udžbenici, kao i sveske, umesto domaćih radova bile ižvrljane likovima iz Simpsonovih, kao i ostalim crtanim junacima mog detinjstva. Napustio sam „Visoku školu za menadžment“ na trećoj godini i posvetio se razvijanju svog talenta u oblastima 2D animacije i ilustracije“, ispričao nam je Zafir, a onda se i dotakao zbog čega je rešio baš Simpsonove da ilustruje.

„Crtam ono što bi svi voleli da vide. Često se u Simpsonovima pojavljuju poznati likovi iz javnog zivota, i uvek sam se pitao kako bi taj i taj glumac, pevač ili bilo ko izgledao u „The Simpsons“ stilu. To je jako specifičan stil, pa čak i sami animatori Simpsonovih ne mogu nekada da uklope neku osobu u sopstevni stil. I eto mene ovde sada, dok me producenti FOX-a ne primete i pozovu u Ameriku (smeh).

Za sad kaže da su komentari uglavnom pozitivni, na negativne stavlja ruku preko očiju i ne želi da ih vidi. Ovakva vrsta animacije i i ilustracije nosi sa sobom određene probleme i prepreke, ali i naglašava da je sve stvar vežbe i rada, tako da danas veoma brzo ume da sačini svoj rad.

„S obzirom da sam do sada nacrtao preko 6000 simpsonizovanih portreta, sve ide brzo. Problem mogu da prave specifične pozadine koje su pune detalja, pa moze da mi oduzme malo više vremena. Recimo, jedan porodični portret sa četiri osobe koje sede na kauču mogu da nacrtam za manje od tri sata“ rekao nam je Seferi a onda smo se dotakli i neprolazne teme u svetu animiranih filmova, ali i pop kulture uopšte, serije „The Simpsons“. Zanimalo nas je kad je postao fan i odakle tolika fascinacija petočlanom porodicom iz Springfilda.

„Simpsonove i dan danas gledam kada za to ugrabim vreme, a prvi susret sa Homerovom porodicom sam imao kada sam bio 5. razred osnovne skole. Tada sam privlačio pažnju tako što sam krao kredu iz učionice i ispred škole crtao sve likove iz ovog crtanog filma na asfaltu školskog dvorišta. Okupljali su se cak i učitelji koji su sa osmehom pratili kako povlačim linije kredom. Omiljeni lik je naravno Homer, u njemu svako može da vidi delić sebe. Što se tiče epizoda, ipak bih izdvojio dugometražni film koji je po stilu animiranja nadmašio svaku epizodu. Ja ipak to gledam sa estetske strane“ rekao nam je ovaj veliki fan animirane porodice i rekao da „South Park“, „Familly Guy“, „Futurama“, „American Dad“ su takođe serije vredne pomena, ali i da se mogu posmatrati kao rip-off Simpsonovih, jer se zna ko je prvi ustoličio koncept.

Kako bi Aleksandar Mitrović izgledao kao lik serije Simpsonovi (FOTO) 2
foto: SimpsonizujMe

Zafir je pred utakmicu sa Brazilom rešio da specijalno za „Danas“, nacrta fudbalskog heroja mnogih od nas, Aleksandra Mitrovića, i na tome mu beskrajno hvala. Ilustracija je već postala kultna u redakciji.  Za kraj, pitali smo ga koji su mu planovi za budućnost, da li će sve ostati u domenu Instagrama i društvenih mreža, ili sanja o nekim novim iskustvima.

„Plan je da nema detaljnog plana. Sve ovo me je uhvatilo nepripremljenog u potpunosti. Moraću da se pozabavim raznim detaljima oko organizovanja, ali otom potom. Trenutno pokušavam da hendlujem sve porudžbine ali i da zadržim kvalitet, jer je po meni. to glavno sredstvo uspeha. Nadam se da ću uspeti u tome. Sve nove ilustracije vezane za SimpsonizujMe mozete pratiti na mojoj instagram stranici.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.