Kako da vratite u život uvelu zelenu salatu? 1Foto: Pixabay/v-3-5-N-a

Na pijaci ste kupili dve lepe glavice zelene salate, jednu odmah spremili za ručak, a drugu gurnuli na dno frižidera i zaboravili. Nekoliko dana kasnije, vaša lepa i hrskava salata se pretvorila u tužno, uvelo lišće. U drugom slučaju, došli ste u prodavnicu pred kraj dana i jedina dostupna zelena salata bila je uvenula i smeđa na ivicama. Ne brinite, u oba slučaja ti uvenuli listovi mogu da ožive.

Gubitak vode

Većina povrća je osamdeset do devedeset procenata vode, ali kada se ubere, nema odakle da crpi vodu. Da biste oživeli uvenulu salatu, blitvu, kupus ili spanać, potrebno ih je rehidrirati, a kada se voda u ćelijama obnovi u procesu poznatom kao osmoza, vaše lisnato zelje će biti kao novo (ili barem skoro jednako dobro), piše Index.hr.

Ledena kupka

Lisnato zeleno povrće možete vratiti u život jednostavnim namakanjem uvenulog lišća u ledenu vodu. Trik je u tome da odsečete ili otkinete sve uvele delove i ostavite ih potopljene najmanje dvadeset minuta.

Sečenje ili kidanje lišća stvoriće više puteva za ulazak vode. Posle kupanja u hladnoj vodi izvadite zelenu salatu, po želji je dodatno isperite i pripremite za predstojeći obrok. Neki kažu da je ovako oživljena salata dobra još najmanje dva dana, ali je bolje da je upotrebite odmah jer ko zna da li ćete je ponovo zaboraviti.

Nisu potrebni dodatni sastojci

Uobičajena kuhinjska mudrost predlaže dodavanje soka od pola limuna ili kašike sirćeta, a neki savetuju dodavanje malo šećera. Međutim, Kejtlin M. Braun, profesor biologije biljaka na Državnom univerzitetu Pensilvanije, kaže da to nije neophodno.

Kako prenosi Vashington Post, prema njenom istraživanju, aditivi zapravo smanjuju razliku u osmotskom potencijalu između povrća i vode i smanjuju brzinu rehidracije.

Pravilno skladištenje

Pre nego što odložite lisnato povrće u plastičnu kesu u frižideru, umotajte ga u čist kuhinjski peškir ili papirni peškir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari