Kako dve ili tri šoljice kafe dnevno mogu da nam pomognu da živimo duže? 1Foto: Shutterstock/Julia Lototskaya

Lubitelji kafe, imamo dobre vesti. Ispijanje dve do tri šoljice kafe dnevno moglo bi da nam pomogne da živimo duže i smanjimo rizik od kardiovaskularnih bolesti, pokazuje nova studija.

U studiji objavljenoj u utorak u European Journal of Preventive Cardiologi, istraživači su otkrili da je blagi do umereni unos mlevene, instant kafe i kafe bez kofeina povezan sa značajnim smanjenjem smrtnosti i rizika od kardiovaskularnih bolesti – uključujući koronarnu bolest srca, srčanu insuficijenciju , i ishemijska bolest srca, moždani udar.

Studija na 450.000 ispitanika pokazala je da su oni koji su pili dve do tri šoljice kafe dnevno imali veće smanjenje rizika u poređenju sa onima koji nisu pili kafu. Mlevena kafa u ovoj količini smanjuje rizik od smrti za 27 odsto, zatim kafa bez kofeina sa 14 odsto i instant kafa sa 11 odsto, napominje Evropsko kardiološko društvo (ESC).

Dve do tri šoljice mlevene kafe dnevno smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti za 20%, instant kafe za 9%, dok kafa bez kofeina smanjuje rizik za 6%, dodaje ESC.

Sa kofeinom ili bez kofeina?

Takođe je utvrđeno da mlevena i instant kafa, ali ne i kafa bez kofeina, smanjuju rizik od nepravilnog rada srca ili aritmije. Četiri do pet šoljica mlevene kafe dnevno i dve do tri šoljice instant kafe smanjile su aritmiju kod ispitanika za 17, odnosno 12%.

„Naši nalazi pokazuju da ne treba obeshrabriti ispijanje umerenih količina kafe jer može biti zdravo za srce“, rekao je autor studije Peter Kistler sa Instituta za istraživanje srca i dijabetesa Baker u Melburnu.

Kofein je najpoznatiji sastojak kafe, ali u ovom toplom napitku ima više od 100 biološki aktivnih komponenti.

Zdravstvene prednosti kafe su ranije utvrđene

Prethodna istraživanja su pokazala da kafa može pružiti brojne zdravstvene prednosti, uključujući zaštitu od bolesti jetre, dijabetesa tipa 2, Parkinsonove bolesti, Alchajmerove bolesti i srčanog udara, prema Klinici Mejo i Medicini Džon Hopkins. Međutim, teško je ove rezultate pripisati samo kafi. Mnogi drugi faktori takođe doprinose zdravlju, kažu stručnjaci, a prenosi IndexHR.

Analiza iz 2021. objavljena u časopisu American Heart Association Circulation: Heart Failure pokazala je da ljudi koji piju kafu sa kofeinom imaju manji rizik od srčane insuficijencije. dr. Dejvid Kao sa Univerziteta Kolorado istakao je značaj ovog otkrića, ali i napomenuo da su potrebna dodatna istraživanja.

„Još uvek nema dovoljno dokaza da se preporuči povećanje konzumacije kafe kako bi se smanjio rizik od srčanih oboljenja sa istom sigurnošću kao i prestanak pušenja, gubitak težine ili vežbanje“, rekao je tada dr Kao.

Unos kafe treba da bude umeren, savetuju stručnjaci

Dok studije sve više povezuju kafu sa zdravstvenim prednostima, važno je napomenuti da postoje i neke negativne zdravstvene posledice povezane sa kafom. Povećana anksioznost, nemir i nesanica su među potencijalnim rizicima povezanim sa kafom. Zato stručnjaci savetuju da kafa treba da bude deo sveukupne uravnotežene ishrane i zdravog načina života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.