Kako iskoristiti zamrzivač na najbolji način 1Foto: Pixabay/Juliopablo

Većina namirnica se može zamrzavati. Zamrzivač nam omogućava da pripremamo hranu u velikim količinama, iskoristimo popuste u prodavnicama i da skratimo vreme pripreme tako sto koristimo zamrznute ili prethodno pripremljene namirnice.

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da na najbolji način iskoristite zamrzivač:

▪︎ povrće – sveže povrće nije pogodno za zamrzavanje u sirovom stanju, pa ga prethodno treba blanširati. Operite i pripremite sveže povrće i isecite na male komade. Stavite vodu u lonac da proključa, zatim stavite povrće u ključalu vodu na dva do tri minuta. Povrće izvadite, ostavite ga na ubrusima da se osuši i upakujte ga u posude koje ste označili etiketama i zamrznite. Zamrznuto povrće čuvati najviše šest meseci. Zelena salata i lisnato povrće nisu pogodni za zamrzavanje.

▪︎ supa – supe se u zamrzivaču mogu čuvati mesec dana. Kada pripremate supu, pripremite više i uvek jedan deo zamrznite. Značiće vam da uvek imate pripremljen bujon od supe jer ga možete dodavati u razna kuvana jela, pirinač i mahunarke.

▪︎ kuvane namirnice – sosevi za testeninu, paprikaš i čorbe idealni su za zamrzavanje. Zamrznite ih u malim porcijama i iskoristite u naredna tri meseca, ako sadrže beli luk iskoristiti do 30 dana jer pogoršava ukus jela.

▪︎ meso i riba – po kupovini, meso isecite na manje delove, na kockice ili na šnicle i upakujte u kese za zamrzivač do 200g, radi lakšeg odmrzavanja i brže pripreme. Ćuretinu i piletinu možete čuvati najviše šest meseci, svinjetinu i ribu najviše tri meseca.

Uvek prvo ohladite, pa zatim zamrznite namirnice. Nikada ponovo ne zamrzavajte odmrznutu hranu.

Zamrzavajte porcije u isplaniranim količinama.

Označite hranu datumom zamrzavanja i pripremajte namirnice prema roku trajanja.

Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka. Više detalja na linku njenog instagram naloga.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.