Kako izbeći depresiju nakon završenih praznika? 1Foto: Pixabay / Free-Photos

Nakon praznične euforije, idiličnog raspoloženja, uređivanja, ukrašavanja, pečenja mesa, ruske salate, kolača, shvatamo da su praznici mnogo brže prošli nego što smo mogli i da zamislimo.

Vreme darivanja poklona i slavlja se približava kraju, a mi se polako vraćamo u realnost. S obzirom na to da povratak sa odmora nije uvek lak zadatak, ali verujte nam da je moguće održati dobro raspoloženje i nakon praznika.

Glavni problem nastaje kada se posle proslave Nove godine i slava ponovo suočavamo sa nagomilanim svakodnevnim obavezama.

Početak godine je definitivno vreme za nove pobede, te pomoću ovih saveta učinite da vam 2019. godina bude najbolja do sada.

– Pre svega odbacite negativne misli.

– S obzirom da je ova zima delimično podnošljiva, iskoristite svaki zračak sunca i uživajte u njemu. Kada je hladnije, slobodne trenutke iskoristite za dobru knjigu, film ili novi hobi. Ima li šta lepše od filmskog maratona ili čitanja knjige ispod toplog ćebeta uz omiljeni napitak!?

– Spavajte osam sati dnevno i hranite se zdravo. Pretpostavljamo da vam teško pada da se sa grickalica i kolača vratite na zdraviju hranu, ali vaše telo će vam biti zahvalno. Neka vaša ishrana obiluje salatama, voćem i ribom. Obucite se toplo i krenite u šetnju, ma koliko vam teško pada da izađete iz toplog doma. Osećaćete se fantastično čak i ako odaberete kraću rutu. Umesto kolima, idite pešice do prodavnice i pošte ili izađite stanicu ranije i prošetajte do kuće.

– Emocionalnu stabilnost, mir i koncentraciju pruža nam joga. Ukoliko imate više loših nego dobrih dana, onda je joga prava stvar za vas, osećaćete se bolje i pozitivnije. Uvrstite jogu i meditaciju u svoju svakodnevicu i svedočićete savršenim promenama i napretku u svom životu.

– Trudite se da što više budete fizički aktivni. Redovna fizička aktivnost veoma je bitna za psihičko i fizičko zdravlje. Ukoliko ste nabacili koji kilogram viška, ovo je odličan način da ih izgubite. Već smo vam naveli da je pešačenje odličan način da se pokrenete. Odaberite i neki sport, na koji ćete ići najmanje dva puta nedeljno, a u kombinaciji sa šetnjom ili sa laganim trčanjem. Izbegavajte lift, koristite stepenice.

– Dajte sebi oduška, isto kao i kada ste na odmoru. Idite makar jednom mesečno u spa ili na masažu. Napunite baterije tako što ćete baš svakog dana posvetiti vremena samo za sebe, makar i 10 – 15 minuta. Mali rituali koji vam prijaju učiniće da lakše prebrodite sve naporne dane i rešite brojne nagomilane obaveze koje imate tokom januara.

– Proširite kulturne i zabavne aktivnosti. Budite strastveni, radoznali. Želja za učenjem je uvek in. Svakog meseca uradite nešto novo, pogledajte dobar film, upišite kurs ili prošetajte nekim delom grada u kojem ranije niste bili.

– Jedna od najbitnijih stvari koja će vam pomoći da ostanete u dobrom raspoloženju jeste da budete okruženi ljudima koje volite, koji vas vole i utiču pozitivno na vas. Sa pravim ljudima svaki dan je praznik.

– Ulažite u sebe, svoja interesovanja, posvetite se prijateljima, roditeljima i partneru. Međutim, ne zaboravite da obavljate svoje obaveze na vreme i da postavljate sebi nove poslovne ciljeve.

– „TO DO“ liste su takođe interesantna stvar, jer ćete tako sve urađeno jednostavno da štiklirate. Važno je da vam obaveze budu na papiru, a ne nad glavom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.