Kako izgledaju slovačke svadbe? (FOTO) 1Foto: Pavel Surovi

Izložbu Slovačka svadba, autora Pavela Surovog iz Kisača ujedno i direktora Kulturnog centra Kisač, možete pogledati ispred Umetničkog paviljona Cvijeta Zuzorić na Kalemegdanu u Beogradu.

Ove godine Etnology Fest 2020 Beograd, čija je direktorka  Goga Grubješić, održan je zbog pandemije u drugačijem formatu.

Zahvaljujući saradnji sa Kamelegdanskom tvrđavom, Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije, Kulturnim centrom Kisač i Slovačkim kulturno-informativnim centrom priređena je izložba, koja prikazuje svadbene nošnje i običaje Slovaka iz Bačke, Banata i Srema.

Za ovaj projekat rađeno je terensko istraživanje, na čelu sa direktorom Kulturnog centra Kisač Pavelom Surovim u saradnji sa predsednikom SKIC Miroslavom Brnom o slovačkim  svadbenim nošnjama i prikupljanje starih fotografija, koje su se našle samo kod imućnijih porodica.

Slovačka nošnja formirala se pod uticajem nošnji naroda koji su u ono vreme živeli na prostoru tadašnje Austrougarske.

Tako je slovačka nošnja poprimila elemente nošnje naroda sa kojima su Slovaci delili suživot na ovim prostorima.

Stoga ne čudi što se nošnje bitno razlikuju, moglo bi se reći da je u svakoj slovačkoj sredini jedinstvena.

Na prikazanim fotografijama nošnje su izrađene od materijala koji su kupovani u Beču, Budimpešti, Pragu, Parizu, Istanbulu.

Dominira kašmir, svila, somot, otoman, atlas, štof.

Mlada se prvobitno udavala u crnoj nošnji, što predstavlja tugu za mladošću i slobodom, rastanak od doma. Posle Prvog svetskog rata se uvodi bela svadbena nošnja, kao symbol radosti u susret novom početku.

Za Slovake u Srbiji karakteristično je velelepno svadbeno oglavlje (slovački: parta) koje je kružnog oblika što predstavlja ciklus života.

Takođe simboliše nevinost, mladost, transformaciju, novi početak života.

Po starom slovačkom običaju u partu koja simbolizuje žensko načelo plodnosti i stvaranja života se stavlja pero sa šešira, što simbolizuje muški princip.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.