Kako je engleska štampa izveštavala o dolasku Musolinija na vlast 1

Na današnji dan pre 100 godina dnevni list „Vreme“ nam otkriva kako je engleska štampa pisala o fašizmu i režimu Benita Musolinija u Italiji.

U Italiji 1922. godine na vlast je došao Benito Musolini sa svojim fašističkim pokretom. Za englesku štampu je, kako „Vreme“ kaže, to predstavljalo novu epohu evropskih diplomatskih odnosa.

Iako se na njih gledalo kao na šovinističku partiju, fašisti su došavši na vlast, smatra engleska štampa, primili odgovornost da će svoje akcije podrediti međunarodnom pravu. Shodno tome, engleski list „Tajms“ piše slikovito o Musolinijevoj budućoj politici.

– Musolini je čovek koji je došao na vladu sa zategnutim lukom, ali je veliko pitanje da li će sa mesta na kome se sad nalazi pustiti strelu.

Kako je engleska štampa izveštavala o dolasku Musolinija na vlast 2
Foto: Screenshot/digitalna.nb.rs

Dalje ističu da novi režim ne mora biti nužno štetan po Italiju jer postoji mogućnost da će Musolini i njegovi saradnici biti dobri i odgovorni državnici, uprkos svojoj neodgovornoj partiji.

„Tajms“ je takođe uvideo kontradiktornost fašističkog pokreta u prvobitnom njegovom cilju da uspostavi zakone u Italiji, koje će nedugo zatim prekršiti.

– On je pozvao italijanski narod da vojuje za oslobođenje, a sad predstavlja samo jednu tiraniju.

Ostali engleski listovi su, objašnjava „Vreme“, bili previše zauzeti izbornom borbom u vlastitoj zemlji, te da nisu mnogo obraćali pažnje na zbivanja na Apeninskom poluostrvu.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 100 godina, tačnije 1922. godine. Predmet analize je dnevni list Vreme, koji danas ne postoji. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u periodu između dva rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.