Kako odgovorno piti kafu? 1Foto: Pixabay/ Free-Photos

Iako češće čujemo mane kada je u pitanju ispijanje kafe, kafa kao namirnica ima mnoge benefite za naš organizam, ali samo ako je pijete umerneno i odgovorno.

Neki piju kafu zbog ukusa, neki da napune dan energijom ali kada kažem pijte kafu odgovorno, na šta zapravo mislim?

Kafa je prvenstveno odličan antioksidans i usporava proces starenja, štiti nas od ateroskleroze i bolesti srca (jer snižava nivo holesterola u krvi) utiče na smanjenje migrena i smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.

Takođe kafa pomaže kod sprečavanja pojave Parkinsonove bolesti i Alzheimer, ali…

I jedno veliko ali – nemojmo preterivati.

Preporučen unos kafe kao namirnice jeste jedna, maksimalno dve šoljice na dnevnom nivou. I kada kažem kafa konkretno mislim na domaću kafu, zbog načina prerade kojim je dobijena jer je to zapravo najčistija kafa.

Espresso kafa, nes odnosno instant kafe sadrže aditive i dodatke koji ne donose ništa dobro našem telu.

Šta treba izbegavati?

 

View this post on Instagram

 

– ! Srećan vam 1. oktobar – svetski dan kafe ☕️ Iako češće čujemo mane kada je u pitanju ispijanje kafe, kafa kao namirnica ima mnoge benefite za naš organizam, ali samo ako je pijete umerneno I odgovorno. Neki piju kafu zbog ukusa, neki da napune dan energijom ali kada kažem pijte kafu odgovorno, na šta zapravo mislim? Kafa je prvenstveno odličan antioksidans I usporava proces starenja, štiti nas od ateroskleroze I bolesti srca (jer snižava nivo holesterola u krvi) utiče na smanjenje migrena I smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2. Takodje kafa pomaže kod sprečavanja pojave Parkinsonove bolesti i Alzheimera I jedno veliko ali – nemojmo preterivati. ⁣ Preporučen unos kafe kao namirnice jeste 1 (maksimalno 2) šoljice na dnevnom nivou. I kada kažem kafa konkretno mislim na domaću kafu, zbog načina prerade kojim je dobijena jer je to zapravo najčistija kafa. Espresso kafa, nes odnosno instant kafe sadrže aditive I dodatke koji ne donose ništa dobro našem telu. ⁣ Šta trebate izbegavati? -kafu ne bi trebalo zasladjivati (jer enzimi koji vare šećer nisu oni isti koji vare kafu, I taj šećer često ostaje nesvaren nakon popijene kafe – stvaraju se masne naslage) -kafa u kombinaciji sa mlekom se najteže vari – umesto kravljeg mleka, možete koristiti bademovo, ovseno Ili pirinčano mleko jer će to naše telo lakše preraditi nego kravlje. Kafa je kao takva veoma snažan diuretik, I upravo iz tog razloga uz kafu trebate popiti bar jednu čašu vode. Takodje obzirom da je diuretik kafu treba izbegavati pre prvog obroka (na prazan stomak što se kaže) jer time ćete samo namučiti svoj želudac I telo, I rizikovati neprijatan početak dana. Srećan vam svetski dan kafe, I živeli ☕️

A post shared by Nutricionista – zdrava Ishrana (@nutricionista_ivanamisic) on

– kafu ne bi trebalo zaslađivati (jer enzimi koji vare šećer nisu oni isti koji vare kafu, i taj šećer često ostaje nesvaren nakon popijene kafe – stvaraju se masne naslage)

– kafa u kombinaciji sa mlekom se najteže vari – umesto kravljeg mleka, možete koristiti bademovo, ovseno Ili pirinčano mleko jer će to naše telo lakše preraditi nego kravlje.

Kafa je kao takva veoma snažan diuretik, i upravo iz tog razloga uz kafu treba popiti bar jednu čašu vode. Takođe, s obzirom da je diuretik kafu treba izbegavati pre prvog obroka (na prazan stomak što se kaže) jer time ćete samo namučiti svoj želudac i telo, i rizikovati neprijatan početak dana.

Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka. Više detalja na linku njenog instagram naloga.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Kako odgovorno piti kafu?”

  1. 1. Kupovati kafu sa oznakom Fairtrade.
    2. Po mogućstvu samostalno pržiti, na primer u aparatu za kokice i to relativno blago, zbog akrilamida.
    3. Samleti ručnim mlinom i koristiti filter od gustog pamuka ili metala za cedjenje.

  2. Puno ljudi koristi u kafi zasladjivace kao recimo natren,tabletice stevije i sl.Da li je to dobra ili losa kombinacija?

  3. Kako je to espresso puna aditiva kada se radi o najcistijem zrnu kafe koje se direktno u aparatu ili posebno u mlinu pored melje i direktno pravi kaffa?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.