
Neki piju kafu zbog ukusa, neki da napune dan energijom ali kada kažem pijte kafu odgovorno, na šta zapravo mislim?
Kafa je prvenstveno odličan antioksidans i usporava proces starenja, štiti nas od ateroskleroze i bolesti srca (jer snižava nivo holesterola u krvi) utiče na smanjenje migrena i smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.
Takođe kafa pomaže kod sprečavanja pojave Parkinsonove bolesti i Alzheimer, ali…
I jedno veliko ali – nemojmo preterivati.
Preporučen unos kafe kao namirnice jeste jedna, maksimalno dve šoljice na dnevnom nivou. I kada kažem kafa konkretno mislim na domaću kafu, zbog načina prerade kojim je dobijena jer je to zapravo najčistija kafa.
Espresso kafa, nes odnosno instant kafe sadrže aditive i dodatke koji ne donose ništa dobro našem telu.
Šta treba izbegavati?
– kafu ne bi trebalo zaslađivati (jer enzimi koji vare šećer nisu oni isti koji vare kafu, i taj šećer često ostaje nesvaren nakon popijene kafe – stvaraju se masne naslage)
– kafa u kombinaciji sa mlekom se najteže vari – umesto kravljeg mleka, možete koristiti bademovo, ovseno Ili pirinčano mleko jer će to naše telo lakše preraditi nego kravlje.
Kafa je kao takva veoma snažan diuretik, i upravo iz tog razloga uz kafu treba popiti bar jednu čašu vode. Takođe, s obzirom da je diuretik kafu treba izbegavati pre prvog obroka (na prazan stomak što se kaže) jer time ćete samo namučiti svoj želudac i telo, i rizikovati neprijatan početak dana.
Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka. Više detalja na linku njenog instagram naloga.
Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa
U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.
Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.
1. Kupovati kafu sa oznakom Fairtrade.
2. Po mogućstvu samostalno pržiti, na primer u aparatu za kokice i to relativno blago, zbog akrilamida.
3. Samleti ručnim mlinom i koristiti filter od gustog pamuka ili metala za cedjenje.
Grand i Kuki najbolja kafa.
Puno ljudi koristi u kafi zasladjivace kao recimo natren,tabletice stevije i sl.Da li je to dobra ili losa kombinacija?
Kako je to espresso puna aditiva kada se radi o najcistijem zrnu kafe koje se direktno u aparatu ili posebno u mlinu pored melje i direktno pravi kaffa?