Kako pojačati hormon sreće ishranom? 1Foto: Pixabay / Alexas_Fotos

Januar je, prema statistikama, najdepresivniji mesec u godini. Kako i da ne bude, manjak sunčevih zraka, ispražnjen novčanik posle praznika, jeli smo više nego što je trebalo…

Ali, da li možemo da učinimo nešto povodom toga?

Konzumiranjem određene hrane možemo stimulisati lučenje hormona koji utiču na naše raspoloženje. To su hormoni:

Serotonin – on je odgovoran za san, starenje, navike u ishrani, bioritam, osećaj bola i promenljivih mentalnih stanja poput anksioznosti i stresa. Serotonin ishranom ne može dopreti do mozga, pa mozak mora da proizvede svoj, tako da nije bitno da li je hrana bogata serotoninom jer ništa od toga neće dopreti do mozga.

Važno je da hrana sadrži aminokiselinu triptofan, od koje mozak stvara serotonin. Hrana bogata triptofanom – ćuretina, mleko (kravlje ili kozije), mladi sir, pekan, kikiriki, sojino mleko, seme suncokreta, grašak, pasulj, banane, riba, jaja…

Melatonin – stvara ga epifiza u toku noći iz serotonina, on nam pomaže da zaspimo, podešava naš bioritam sa ciklusima noći i dana, umanjuje stres.

U toku dana epifiza sadrži više serotonina, a manje melatonina, a tokom noći je obrnuto. Tako da kada nedovoljno spavamo, proizvodi se manje melatonina. Zob, pirinač, đumbir i banane su dobra hrana za stvaranje melatonina.

Dopamin – održava naš mozak budnim i aktivnim. Učestvuje u razmišljanju, motivaciji, koncentraciji, emocijama, osećanju zadovoljstva.

Da bi naš mozak proizveo dopamin, potrebna mu je aminokiselina tirozin, koju dobija iz proteinske hrane. Hrana bogata tirozinom su sir i drugi mlečni proizvodi, pivo, vino, pasulj, riba, džigerica, čokolada, slanina, šunka, plavi patlidžan, spanać i paradajz.

Noradrenalin – proizvodi se iz dopamina. Održava mozak budnim i aktivnim, učestvuje u psihičkim procesima kao što su razmišljanje, koncentracija i motivacija.

Pošto nastaje iz dopamina a dopamin iz tirozina, hrana bogata tirozinom pospešuje stvaranje dopamina i noradrenalina – sir, vino, pasulj, riba, kiseli kupus, slanina, šunka, plavi patlidžan, krompir, spanać i paradajz.

Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka.

Više detalja na linku njenog instagram naloga.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Nutricionista – zdrava Ishrana (@nutricionista_ivanamisic)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari