Kako preskakanje obroka može negativno uticati na naše zdravlje? 1Foto: Shutterstock/ARIMAG

Preskakanje jednog od tri standardna dnevna obroka može imati ozbiljne zdravstvene posledice, prema novoj američkoj studiji.

Studija u kojoj je učestvovalo 24.011 Amerikanaca starijih od 40 godina pokazala je da je konzumiranje samo jednog obroka dnevno generalno povezano sa većom smrtnošću, prenosi Science Alert.

Preskakanje doručka povezano je sa većim rizikom od smrti od kardiovaskularnih bolesti, a preskakanje ručka ili večere sa većom smrtnošću od svih uzroka. Problem je uočen i kada su sva tri obroka u sredini, ako su preblizu jedan drugom. Razmak od 4,5 sata između obroka takođe nosi veći rizik od smrti od svih uzroka.

„Naše istraživanje je pokazalo da je veća verovatnoća da će ljudi koji jedu samo jednom dnevno umreti pre nego oni koji jedu više od jednom dnevno“, rekao je Jangbo Sun, epidemiolog sa Univerziteta u Tenesiju.

Veza je ostala čak i nakon što su naučnici prilagodili rezultate različitim faktorima životnog stila kao što su konzumacija alkohola, pušenje, nivo fizičke aktivnosti ili kvalitet ishrane, piše IndexHR.

„Zato preporučujemo da jedete najmanje dva ili tri obroka dnevno“, rekao je Sun.

Otprilike 30 odsto ispitanika redovno je jelo manje od tri obroka dnevno

Studija nije bila dovoljno velika da ustanovi uzročno-posledičnu vezu između preskakanja obroka i prerane smrti, ali je veza dovoljna za dalja istraživanja, napominju autori. Moguće je da postoje i drugi uzroci koji utiču na navike u ishrani i smrtnost.

„Naši rezultati su zasnovani na analizi javnih podataka i ne impliciraju uzročnost“, rekao je Vei Bao, epidemiolog sa Univerziteta u Ajovi. „Bez obzira na to, ono što smo pronašli ima metabolički smisao.“

„Metabolički osećaj“ se odnosi na činjenicu da preskakanje obroka dovodi do toga da previše energije ulazi u telo u jednom od njih. Ovo može izazvati neravnotežu u načinu na koji telo reguliše glukozu i posledično poremetiti metabolički sistem. Otprilike 30 odsto ispitanika redovno je jelo manje od tri obroka dnevno.

Naravno, postoji mnogo razloga za to – od radnog vremena, užurbanog načina života, siromaštva, namernog mršavljenja, ali tim naučnika koji je sproveo studiju nada se da će ona podstaći dalju analizu važnosti redovnog jedenja obroka. Studija je objavljena u časopisu Journal of the Academi of Nutrition and Dietetics.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari