Kako razlikovati domaće jagode od uvoznih? 1Foto: Radmila Marković/Danas

Slatke, sočne i izrazito crvene jagode omiljena su poslastica za vreme toplih prolećnih dana. Donosimo vam nekoliko saveta koji će vam pomoći da u slatkim zalogajima uživate na najslađi način.

Trgovine i tržnice prepune su najfinijih prolećnih plodova. Tek nekoliko trikova i nešto više pažnje kod kupovine biće vam dovoljni da uživate u najslađim plodovima ove sezone, piše klix.ba.

Kao i kod ostatka voća i povrća, sitniji plodovi gotovo uvek su bolji izbor. Kada je reč o jagodama, ovo pravilo je najvažnije.

Velike i pravilne jagode neće biti sočne i slatke poput manjih i nepravilnih, a veličina takođe može odati i poreklo. Veće jagode najčešće imaju veštački ukus, pa je najbolja opcija da izaberemo one manje, koje bismo prvo sami ubrali iz bašte.

Miris takođe odaje puno o plodu. Izraženi miris jagoda znači da su one rasle u prirodnom okruženju i još sveže stigle na vaš sto, dok jagode koje nemaju nikakav ili slabo izražen okus najčešće prolaze duži put do polica trgovina ili štandova tržnice te se beru još nedozrele, pa se samim tim ne razviju u prirodnom okruženju poput onih domaćih.

Što nepravilnije, veća je šansa da su jagode zaista domaće. Jagode iz domaćeg uzgoja često su napukle i nepravilnih oblika zato što se kod uzgoja ne koriste sredstva za pravilniji razvoj ploda. Možda neće biti najugodnije oku, ali prave jagode osvojiće vas uksom i naterati da zaboravite izgled.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari