Kako se ponašati u neposrednom susretu sa ajkulom? 1Foto: Pixabay/Merone

U Egiptu su ovih dana dve žene izgubile život nakon što su ih napale ajkule. Ta dešavanja pokrenula su brojna pitanja oko toga kako se zaštiti od napada ajkula i šta raditi ukoliko do napada dođe.

Iako su napadi ajkula na ljude zaista retka pojava, postoje brojni koraci koje možemo preduzeti kako bismo dodatno umanjili šanse da do napada dođe.

Ipak, ukoliko se desi da se nađemo u bliskom susretu sa ajkulom, treba slediti naredne korake.

1) Probajte da ne paničite

Ukoliko se nađete usred napada ajkule, najgore što možete da učinite jeste da paničite.

Ukoliko prskate vodom okolo, to će samo dodatno podražiti ajkulu i može vas napasti iz znatiželje.

2) Budite uvek okrenuti ka njoj

Ajkule su predatori koji vole da napadaju iz zasede i sa leđa, zato dok ajkula pliva oko vas, treba da držite glavu uvek okrenutu ka njoj i pokušajte da održite kontakt očima.

To može uticati na ajkulu, jer umanjuje njen komfor da napadne iz zasede.

3) Pokušajte da izgledate „veći“ ili „manji“

Ovo je komplikovano. Ako je ajkula očigledno u napadu, morate da budete što veći u vodi, jer ajkula može da se uplaši krupnog plena.

Ali ako izgleda da ajkula nema nameru da vas napade i jednostavno prolazi, savet je da se smotate u loptu i probate da izgledate što manji.

4) Nemojte da se pravite mrtvi

To nije medved, to je ajkula. Ako se nađete u agresivnom susretu – udarajte, šutirajte i ubadajte po osetljivim mestima, ali pazite gde ciljate kako ne biste ajkuli olakšali posao.

Dobra meta mogu biti škrge ajkule, pa bi njih trebalo ciljati.

5) Polako se povlačite unazad

Ukoliko se nađete u blizini ajkule, polako se povlačite unazad, istiskujući najmanju moguću količinu vode, odnosno bez mlaćenja i prskanja.

Postepeno plivajte unazad od ajkule ka obali.

6) Probajte da umanjite povrede

Ako vidite da se ajkula ponaša agresivno i verujete da je ujed neizbežan, možete da odlučite da savijete svoju nedominantnu ruku u V oblik sa zglobom okrenutim prema bicepsu (da zaštitite arterije) i ciljate lakatom direktno u ajkulu.

Ako vas ajkula ugrize za ruku, onda će ugristi dve kosti.

Ukoliko vas ajkula povredi

7) Ako vas je ajkula ugrizla za ruku, držite je iznad glave

Ukoliko vas ajkula ugrize za ruku, morate da probate da je držite iznad glave. Ako ste dovoljno srećni da ajkula izgubi interesovanje, plivajte što brže možete do obale ili bezbednosti. Ako imate ranu na ruci, vodite računa da je držite podignutu iznad srca. Ako je držite iznad srca, zaustavićete krvarenje.

8) Pokušajte da ne gledate u ranu

Rane koje životinje nanose mogu biti razorne. Ukoliko se desi da vas ajkula povredi, trudite se da ne gledate u svoje rane, jer one mogu izazvati šok.

9) Probajte da zaustavite ili usporite krvarenje

Zaustavite krvarenje pritiskom na ranu ili tačku pritiska. Ako je noga povređena, stisnite pesnicu i svojom telesnom težinom snažno pritisnite između butina i genitalija da biste usporili krvarenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.