kapkejkFoto: Shutterstock/asife

Dan zaljubljenih je iza ćoška, pa tim povodom danas sa vama delimo recept za romantične kapkejkove koji su neodoljivi – kako izgledom, tako i ukusom!

Kombinacija jogurta, badema i vanile osigurava sočan i mekan biskvit, dok glazura od bele čokolade ovim kapkejkovima donosi prefinjenu slatkoću. Stoga, ukoliko želite da voljenu osobu za praznik ljubavi obradujete malim i slatkim znakom pažnje, ovaj recept, koji prenosimo sa sajta Miss7, je kao stvoren za vas:

Romantični kapkejkovi za Dan zaljubljenih

Sastojci:

Za biskvit:

  • 150 ml jogurta
  • 3 jajeta
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 175 g šećera
  • 140 g brašna
  • 2 1/4 kašičice praška za pecivo
  • 100 g mlevenog badema
  • 175 g maslaca
kapkejk
Foto: Shutterstock/irina2511

Priprema:

  1. Obložite kalup za mafine sa 12 udubljenja papirnim korpicama.
  2. U dubljoj posudi pomešajte jogurt, jaja i ekstrakt vanile.
  3. Zatim dodajte suve sastojke i prstohvat soli, pa u sredini napravite udubljenje.
  4. Ulijte mešavinu jogurta i otopljenog maslaca u udubljenje i brzo, ali nežno, umešajte špatulom ili metalnom žlicom, samo pazite da ne mešate predugo.
  5. Smesu rasporedite u papirne korpice – biće prilično pune.
  6. Pecite 18-20 minuta dok ne postanu zlatni, narasli i elastični na dodir.
  7. Ohladite ih nekoliko minuta u kalupu, zatim ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.
  8. Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi do 3 dana ili zamrznite što pre.

Za glazuru:

  • 100 g bele čokolade
  • 140 g maslaca
  • 140 g šećera u prahu

Priprema:

  1. Istopite belu čokoladu u mikrotalasnoj rerni na visokoj temperaturi 1½ minut, mešajući na pola vremena, pa je ohladite.
  2. U velikoj  činiji mikserom umutite maslac i šećer u prahu dok ne postanu kremasti.
  3. Umešajte ohlađenu čokoladu, pa pokrijte i čuvajte u frižideru do mesec dana. Najkasnije 48 sati pre posluživanja (ili dan ranije ako je jako toplo) izvadite glazuru na sobnu temperaturu i premažite kapkejkove.
  4. Ako želite, na kraju možete omotati vrpcu oko kapkejkova i pričvrstiti ih vezivanjem u mašnu, te posuti jestivim crvenim mrvicama ili srcima.
  5. Čuvajte na hladnom mestu, dalje od direktnog sunčevog svetla. Uživajte u ukusnoj poslastici!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari