Koji su najopasniji načini pripremanja piletine? 1Foto: Pixabay/Kakyusei

Piletina je jedna od omiljenih vrsta mesa upravo zato što se može pripremiti na razne načine. Ali Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozoravaju da neke metode pripreme piletine mogu biti opasne po vaše zdravlje i uzrokovati trovanje hranom.

CDC procenjuje da je salmonela uzrok najvećeg broja bolesti koje se prenose hranom.

Piletina ponekad može biti kontaminirana ovom bakterijom, što je čini „glavnim izvorom ovih bolesti“, napominju. U prosečnoj prodavnici prehrambenih proizvoda, oko 1 od svakih 25 pakovanja piletine je kontaminirano salmonelom, pokazao je izveštaj američke Uprave za hranu i lekove (FDA) iz 2018.

„Ako jedete piletinu koja nije dovoljno kuvana, možete dobiti trovanje hranom. Takođe možete da se razbolite ako jedete drugu hranu ili pijete pića koja su kontaminirana piletinom ili njenim sokovima“, objašnjava CDC.

Novi CDC izveštaj razmatra kako priprema piletine na različite načine doprinosi širenju bolesti koje se prenose hranom.

CDC upozorava na specifične proizvode od piletine

U decembarskom izveštaju, CDC se posebno bavio smrznutim punjenim pilećim proizvodima koji su bili umešani u ponovljene epidemije salmonele.

Od 1998. godine, zvaničnici su povezali punjene i pohovane pileće proizvode sa 14 različitih epidemija i oko 200 bolesti, prema američkom Ministarstvu poljoprivrede.

Zašto su punjena i pržena piletina tako problematične?

CDC navodi da su ovi proizvodi delimično kuvani, ali izgledaju potpuno kuvani. Keli Džonson-Arbor, medicinski toksikolog i direktor Nacionalnog centra za trovanje, kaže za Best Life da ovi proizvodi moraju biti potpuno kuvani da bi bili bezbedni za jelo.

„Sirova piletina, uključujući smrznute punjene proizvode od piletine (cordon bleu), mora da se kuva na unutrašnjoj temperaturi od 70°C da bi se ubile bakterije koje se prenose hranom kao što je salmonela“, kaže Džonson-Arbor.

CDC dodaje da ako se piletina ne kuva na toj temperaturi, možete da se razbolite ako je piletina kontaminirana.

Pazite koji uređaj koristite za pripremu

Smrznuti pileći proizvodi nisu dobra ideja za kuvanje u mikrotalasnoj pećnici jer je taj način pripreme piletine bio povezan sa najvećim izbijanjem bolesti koje se prenose hranom, navodi CDC u novom izveštaju.

„Upotreba mikrotalasnih pećnica ne dovodi do ravnomernog zagrevanja smrznutih pilećih proizvoda, čak ni kada je piletina pokrivena ili okrenuta tokom procesa. Pored toga, mikrotalasne pećnice koje imaju manju snagu (600 V) uglavnom ne zagrevaju dovoljno dobro zamrznute pileće proizvode da ubiju salmonelu“, objašnjava Džonson-Arbor.

Ona dodaje da se to ne odnosi samo na mikrotalasnu pećnicu.

„Iako pećnice mogu pouzdano da dostignu ovu temperaturu, mikrotalasne pećnice, friteze i tosteri ne kuvaju uvek piletinu temeljno do potrebne temperature, povećavajući rizik od trovanja hranom“.

A CDC je to potvrdio: „Studije pokazuju da mikrotalasne pećnice, friteze i tosteri nedosledno zagrevaju smrznutu punjenu piletinu ili smrznutu sirovu prženu piletinu“, upozorili su.

Ali mnogi ne prate, a i CDC i Johnson-Arbor navode da je to zato što mnogi ljudi ne čitaju uputstva za pripremu na pakovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari