Koliko dugo smemo da jedemo uskršnja jaja? 1Foto: Shutterstock / Bogdan Sonjachnyj

Uskršnja jaja se farbaju dva dana pre Uskrsa koji se proslavlja potom od nedelje do utorka, pa se često pitamo koliko zapravo smemo da jedemo uskršnja kuvana jaja.

Prehrambeni tehnolog dr Ana Kalušević, viši predavač na Visokoj hotelijerskoj školi u Beogradu, rekla je za RTS da su uskršnja jaja bezbedna za konzumaciju maksimalno do sedam dana posle kuvanja.

„Ako smo čuvali jaja na hladnom, odnosno u frižideru nekih pet do sedam dana je preporučeno. Međutim nama se često dešava da te činije sa jajima stoje jako dugo na sobnoj temperaturi, naročito za Vaskrs, a to smanjuje taj rok trajanja“, napominje sagovornica Marije Popović.

„Trebalo bi da iznosimo samo onoliko jaja koliko će porodica, familija upotrebiti. Znamo da gde su deca tu se razbije mnogo više jaja, pa ta razbijena jaja takođe imaju kraći rok trajanja – ona ne mogu nikako sedam dana, već bi ih trebalo pojesti maksimalno u naredna dva do tri dana. Predlog je da tokom obroka iznesete i da što više bude u frižideru ili bar u nekoj veoma hladnoj prostoriji, ako imate neku ostavu ili slično“, preporučuje tehnolog.

Zaključak je da ako smo na Veliki petak ofarbali jaja, do sledećeg petka trebalo bi da to sve pojedemo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari