Koliko hrkanje ubrzava proces starenja? 1Foto: Shutterstock

Studija objavljena u časopisu Sleep otkrila je da poremećaj disanja u snu, kao što je apneja u snu, može ubrzati starenje tela za 215 dana.

„Biološka starost ljudi ne odgovara nužno njihovoj hronološkoj starosti“, rekao je Sjaoju Li, vodeći autor studije sa Bostonske škole javnog zdravlja.

i potrebe studije, naučnici su analizirali zdravstveno stanje 622 odrasle osobe, njihov san i metilaciju DNK. Rezultati su pokazali da su žene sklonije bržem biološkom starenju od muškaraca ako pate od poremećaja disanja u snu. Međutim, autori studije napominju da je u tom pogledu potrebno dodatno istraživanje.

„Često se misli da su žene manje izložene zdravstvenim problemima vezanim za hrkanje, ali je naša studija dala drugačije rezultate“, tvrdi Li. Naučnici sugerišu da je potrebno više istraživanja kako bi se utvrdilo da li lečenje poremećaja disanja u snu može da smanji epigenetsko ubrzano starenje, piše Geek.hr.

Autori studije su predstavili svoj rad u junu 2019. na 33. godišnjem sastanku Asocijacije profesionalnih društava za spavanje u San Antoniju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.