Foto: Vesna Laćarak

Špargle se koriste od aprila do juna meseca. Pored čorbe špargle se pripremaju i na druge načine, kao salata, zapečene sa jajima, umotane u slaninu, prelivene sosom, na roštilju, prelivene samo maslinovim uljem ili puterom,  može se jesti i sveža.

Špargle su svakako plemenito povrće i pravi delikates, nailazimo na zelene i bele špargle. Naš recept je od zelenih špargli.

Šta nam je sve potrebno:

  • veza špargli
  • 1 glavica luka (srednja)
  • 2 čena belog luka
  • so, biber
  • maslinovo ulje
  • 750 ml bujon (fond, kocka od povrća ili voda)
  • 250 ml pavlake za kuvanje
  • komad putera
  • dve kašike gustina

Način pripreme:

Špargle oprati, odseći donje delove (oko 1 cm), drvenasti su, bacite ih. Vrhove takođe odseći, blanširati 1-2 minute u vreloj vodi, izvaditi, potom staviti u posudu sa vodom u koju smo dodali kockice leda kako bi zadržale lepu zelenu boju.

Maslinovom ulju dodati komadić putera, propržiti sitno iseckani  luk, beli luk dodati špargle isečene na dužinu 2-3 cm, naliti bujonom, ostaviti da se kuva 15-20 minuta, dodati so i biber.

Štapnim mikserom sadržinu izblendirati, na kraju dodati pavlaku za kuvanje, i dve kašike gustina razmućene u hladnoj vodi, prokuvati još par minuta. Servirati u dublju činijicu, ukrasiti vrhovima špargle koje ste blanširali, dodati još koju kap pavlake radi ukrašavanja, listić peršuna.

NAPOMENA: Špargle možete kupiti  na pijacama, kao u velikim suprmarketima. Gustinu možete postići i dodavanjem brašna, propržiti na ulju zajedno sa lukom.

Uživajte!

Okusi SVET

Nova rubrika Danasa "Okusi SVET". Egzotični recepti iz svih kuhinja planete. Čitajte nedeljom na sajtu www.danas.rs

Gepostet von Danas am Freitag, 1. Dezember 2017