Foto: Vesna Laćarak

Špargle se koriste od aprila do juna meseca. Pored čorbe špargle se pripremaju i na druge načine, kao salata, zapečene sa jajima, umotane u slaninu, prelivene sosom, na roštilju, prelivene samo maslinovim uljem ili puterom,  može se jesti i sveža.

Špargle su svakako plemenito povrće i pravi delikates, nailazimo na zelene i bele špargle. Naš recept je od zelenih špargli.

Šta nam je sve potrebno:

  • veza špargli
  • 1 glavica luka (srednja)
  • 2 čena belog luka
  • so, biber
  • maslinovo ulje
  • 750 ml bujon (fond, kocka od povrća ili voda)
  • 250 ml pavlake za kuvanje
  • komad putera
  • dve kašike gustina

Način pripreme:

Špargle oprati, odseći donje delove (oko 1 cm), drvenasti su, bacite ih. Vrhove takođe odseći, blanširati 1-2 minute u vreloj vodi, izvaditi, potom staviti u posudu sa vodom u koju smo dodali kockice leda kako bi zadržale lepu zelenu boju.

Maslinovom ulju dodati komadić putera, propržiti sitno iseckani  luk, beli luk dodati špargle isečene na dužinu 2-3 cm, naliti bujonom, ostaviti da se kuva 15-20 minuta, dodati so i biber.

Štapnim mikserom sadržinu izblendirati, na kraju dodati pavlaku za kuvanje, i dve kašike gustina razmućene u hladnoj vodi, prokuvati još par minuta. Servirati u dublju činijicu, ukrasiti vrhovima špargle koje ste blanširali, dodati još koju kap pavlake radi ukrašavanja, listić peršuna.

NAPOMENA: Špargle možete kupiti  na pijacama, kao u velikim suprmarketima. Gustinu možete postići i dodavanjem brašna, propržiti na ulju zajedno sa lukom.

Uživajte!