Kupus može da zadrži svežinu i do dve nedelje, ako ga na ovaj način skladištite 1Foto: Edwin Remsberg / VWPics / Profimedia

 

Povrće je svakodnevni gost na našim trpezama, ali da bi ostalo sveže i hrskavo što duže, ključno je da ga pravilno skladištimo.

Mnogi ne znaju da i kupus i zelena salata imaju prirodnu zaštitnu koru, zbog čega mogu brže propasti ako ih jednostavno ostavimo u frižideru – bez ikakve pripreme.

Ako salatu čuvamo neopranu i nepokrivenu, može brzo da se osuši i uvene zbog velike količine vode koju sadrži. S druge strane, ako je ostavimo vlažnu i zbijenu, postoji velika šansa da postane sluzava ili čak buđava. Srećom, postoji jednostavan trik za produženje svežine, koji ne oduzima više od nekoliko minuta, prenosi klix.ba.

Prema rečima stručnjakinje za ishranu Laure Fuentes, sve što je potrebno jeste da operete salatu i pravilno je spakujete – u plastičnu kesu sa papirnim ubrusom.

„Prilikom pranja salate, najbolje je koristiti mešavinu belog sirćeta i vode. Nakon pranja, obavezno je dobro isperite“, savetuje Fuentes.

Iako možda deluje neobično prati salatu unapred, njeni listovi često sadrže nečistoće i bakterije koje mogu ubrzati kvarenje.

Beli sirće, koji često koristimo za prelive, sadrži sirćetnu kiselinu – prirodni sastojak s antimikrobnim svojstvima. Ona pomaže u eliminaciji štetnih bakterija i produžava svežinu povrća.

Dovoljno je da pomešate sirće i vodu u razmeri 1:3 i u toj mešavini potopite listove salate ili kupusa na tri minuta. Nakon toga, dobro ih isperite kako biste uklonili ukus sirćeta, a zatim osušite na čistoj kuhinjskoj krpi.

Najvažniji korak je da uklonite svu vlagu pre nego što salatu stavite u frižider – jer upravo vlaga dovodi do njenog brzog propadanja. Za čuvanje salate, najbolje je koristiti kesu sa zatvaračem ili posudu s poklopcem, uz papirni ubrus koji će upiti višak vlage. Zahvaljujući ovom jednostavnom postupku, salata može ostati sveža čak do 10 ili 14 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari