Lekar otkrio šta doručkuje svako jutro kako bi smanjio nivo holesterola 1Foto: Alanna Taylor Tobin / The Picture Pantry / Profimedia

 

Promenama u ishrani, možemo poboljšati zdravlje.

Visok holesterol, sličan visokom krvnom pritisku, ne izaziva mnogo uočljivih simptoma. Međutim, previše holesterola u arterijama može povećati rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema, od srčanog udara do moždanog udara. Na sreću, promene u ishrani mogu pomoći da se masna supstanca izbaci iz krvi.

Anesteziolog dr Zain Hasan podelio je fantastičnu hranu za doručak koja može da uradi upravo to. Na svom TikToku je opisao tri namirnice za prirodno smanjenje holesterola.

On je objasnio da takođe preporučuje svojim roditeljima i pacijentima da jedu sledeće opcije kako bi nivoe voska držali pod kontrolom.

Za doručak je preporučio ovsene pahuljice koje pomažu u snižavanju holesterola i priznao da ih jede svaki dan.

„Ovsena kaša ima fantastična rastvorljiva vlakna. Pomoći će da se vežu žučne kiseline, koje će onda prirodno sniziti holesterol u vašem telu“, objasnio je on u videu.

@doctarz 3 foods to decrease cholesterol naturally. Make sure your oatmeal is glyphosate free! #cholesterol #highcholesterol #heartdisease #naturalremedy ♬ Magical (Instrumental) – BLVKSHP

Doktor je dodao da treba da se opredelimo za ovsenu kašu koja ne sadrži glifosat, herbicid koji se široko koristi za suzbijanje širokolisnih korova i trava.

Druga hrana koju je preporučio za snižavanje visokog holesterola mogao bi da bude hrskavi dodatak ovsenim pahuljicama – orasi.

Doktor Hasan je preporučio da češće konzumiramo neku vrstu orašastih plodova.

„Mešavina bi bila najbolja, ali bademi ili indijski orah, bilo koji od njih, imaju odlične hranljive materije, vlakna i takođe imaju veoma dobru količinu proteina“, primetio je doktor.

Poslednja hrana za snižavanje holesterola na listi je bobičasto voće.

„Bobice su antioksidansi. One smanjuju količinu slobodnih radikala u vašem telu. Slobodni radikali dovode do krvnih ugrušaka, koji uzrokuju srčani udar zbog slobodnog protoka holesterola u vašim arterijama“, objasnio je on.

Osim toga, bobice su takođe prepune vlakana koja mogu pomoći da se izbaci deo tog „lošeg“ holesterola, prenosi index.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari