kafaFoto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Preferirate crnu kafu? Onda najverovatnije volite tamnu, gorku čokoladu, a sklonost ka tome je zasnovana na genetici, pokazalo je jedno istraživanje.

“Ako ovaj opis odgovara upravo vama, onda ste srećni dobitnik u genetskoj lutriji pošto volite stvari koje mogu da poboljšaju vaše zdravlje”, kaže jedna od autora istraživanja Merilin Kornelis, profesor preventivne medicine na Fajnberg univerzitetu u Čikagu, prenosi Si-En-En.

“Uvek kažem ljudima je je istraživanje kafe moja omiljena oblast. To je vruća tema”, dodaje ona.

Na pitanje zašto kaže da je to “vruća” tema, Kornelis odgovara da je to zato što je istraživanje pokazalo da umerene količine crne kafe, između tri i pet šoljica na dan, smanjuju rizik od mnogih bolesti, uključujući Parkinsonovu bolest, srčana oboljenja, dijabetes tipa dva i nekoliko vrsta raka.

Ali, korist koju nam kafa donosi neuporedivo je veća ako se pije crna kafa, bez mleka, šećera, raznih ukusa ili bilo kakvih dodataka.

“Sve je više dokaza o blagotvornom uticaju konzumiranja kafe na zdravlje. Ali savetuje se da uvek konzumirate čistu, crnu kafu, bez dodataka. Sama kafa je prirodno bez kalorija, dok se u dodacima mogu kriti stotine kalorija i oni nisu od koristi za zdravlje”, objašnjava Kornelis.

Tokom istraživanja, Kornelis i njen tim otkrili su da jedna genetska varijanta doprinosi tome da neki ljudi vole da popiju više šoljica kafe na dan, a drugi ne.

“Kod ljudi koji imaju taj gen kafa mnogo brže prolazi kroz metabilozam, a samim tim i stimulativni efekti brže nestaju, tako da oni imaju potrebu da piju još kafe”, kaže ona.

Prema njenim rečima, to objašnjava zašto pojedinci piju mnogo više kafe u odnosu na ostale koji od toga mogu da postanu uznemireni i anksiozni.

U istraživanju objavljenom u naučnom časopisu Nejčer sajentifik riports, Kornelis je analizirala različite vrste ljubitelja kafe, naročito razdvajajući one koji preferiraju crnu i one koji više vole da je piju sa mlekom, šećerom i/ili drugim dodacima.

“Otkrili smo da ljubitelji kafe koji imaju pomenutu genetsku varijantu koja utiče na brži prolazak kafe kroz metabolizam preferiraju gorku, crnu kafu. Istu genetsku varijantu smo pronašli i kod onih koji više vole čist, a ne zaslađen, čaj i gorku, tamnu čokoladu umesto mlečne”, dodaje ona.

Kornelis i njen tim smatraju da te sklonosti nemaju nikakve veze sa ukusom čiste crne kafe ili čaja.

Umesto toga, objašnjava ona, ljudi sa pomenutim genom više vole crnu kafu i čaj zato što gorak ukus povezuju sa povećanjem mentalne budnosti koju žele da postignu unošenjem kofeina.

“Ovi ljudi zapravo poistovećuju prirodnu gorčinu kofeina sa psihostimulativnim efektom”, kaže Kornelis i dodaje da je isti slučaj sa sklonošću ka tamnoj umesto mlečnoj čokoladi.

Tamna čokolada sadrži nešto kofeina, ali mnogo veći deo čini teobromin, poznati stimulans nervnog sistema.

Istraživanja su pokazala da konzumiranje manjih količina tamne čokolade dnevno može da doprinese zdravlju srca i smanji rizik od dijabetesa, zahvaljujući tome što kakao sadrži antioksidante koji su dobri za krvotok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari