Foto: Pixabay

Andaluzija je ponosni dom najpoznatijih španskih građevina, poput dragulja islamske srednjovekovne arhitekture, Alhambre u Granadi. Malo je verovatno da će bilo koja civilizacija u budućnosti dostići takvu lepotu i misteriju kakvu poseduje raskošna mavarska palata, danas pod zaštitom UNESCO-a.

Još jedan grad sa bogatim mavarskim nasleđem i romantičnom prošlošću je Sevilja, grad u kom se prepliću čari sunca, vina, flamenka sa zvucima kastanjeta i gitare. Neke od najvećih znamenitosti su: Marija Luiza park, Trg Španije, kvart Santa Kruz, katedrala Giralda – treća po veličini na svetu koja ponosno čuva Kolumbov grob kao i čarobni Alkazar, prva evropska kraljevska rezidenciju sa raskošnim palatama i bajkovitim vrtovima.

Jedan od najčudnijih i najspektakularnijih gradova Andaluzije svakako je Ronda, čiji stanovnici žive doslovno na liticama. Ronda je grad koji je poznat i kao mesto u kome je nastala današnja korida. Veličanstvena arhitektura, bogata istorija i pogled koji oduzima dah dovoljna su pozivnica za ovu turističku atrakciju Andaluzije.

Privilegovana suncem koje greje 300 dana godišnje, Malaga je grad velikih avenija, sa drvoredima palmi, intenzivnim noćnim životom, važnim muzejima i izvrsnim restoranima ribljih specijaliteta. Kilometri zlatnih peščanih plaža, blaga klima i prijateljski karakter stanovništva glavni su razlozi zbog kojih je jedna od najpoželjnijih destinacija za letovanje. Malaga je i Pikasov rodni grad, gde se nalaze njegova kuća i novi muzej.

Valensija je grad čije nas samo ime asocira na Sunce, zbog prijatne mediteranske klime, raskošnog spoja tradicionalne i moderne arhitekture, velikog broja kulturno istorijskih-znamenitosti, nauke i umetnosti, nezaboravnog provoda u brojnim restoranima, barovima i diskotekama. Valensija je dobila i epitet omiljenog španskog grada. U Valensiji se nalazi Kalatravin grad umetnosti i nauke. Ovaj kompleks je poznat kao remek-delo slavnog skulptora i arhitekte Santjaga Kalatrave i ujedno predstavlja i jedan od simbola grada. U sastavu kompleksa su: palata umetnosti „Kraljica Sofija“, muzej nauke „Princ Filip“, Hemisferik – jedinstvena bioskopska sala u obliku ljudskog oka, okeanografski muzej, gradski vrt „L’Umbracle“, koncertna dvorana „Agora“. Tržnica svile – Lonha sagrađena u XV veku, predstavlja pravi biser gotske arhitekture.

Kapadokija – središte Turske, prepuno zanimljivosti, novih prizora, boja i ukusa. Ova oblast je čuvena po kupastim kamenim stubovima, šiljcima i grupacijama, koje sasvim nezavisno stoje u prostoru, prkoseći silama gravitacije. Poznata širom sveta po svojim kamenim „dimnjacima“ i drugim izmaštanim konstrukcijama i po jutarnjem letu balonima iznad jedinstvenog pejsaža u kojem su ljudi hiljadama godina pronalazili utočište i duhovnu snagu. Kapadokija je jedna od kolevki ranog hrišćanstva i jedno od mesta koja se za života moraju videti i doživeti. Na ovom interesantnom putovanju obavezno posetite Konju, veliki islamski duhovni centar, u kom ćete videti grad Denizli i čuvene Pamukkale – Belu Tvrđavu, pričati o Vizantiji, Seldžucima i Osmanlijama, o modernoj Turskoj i Ataturku.

Turistička agencija Odeon World Travel je pripremila paket aranžmane za putovanje u Andaluziju, Valensiju i Kapadokiju – na vama je samo da odaberete destinaciju koja najviše odgovara vašim željama i vašoj viziji idealnog odmora.

Povezani tekstovi