migrenaMigrena, foto: YAY Media AS / Alamy / Alamy / Profimedia

Migrena je vaskularna glavobolja, javlja se periodično i bol uglavnom zahvata polovinu glave.

Migrena zaista može da pokvari kvalitet života.
Bol je često praćena mučninom, povraćanjem i poremećajem vida. Karakteristika migrenoznih glavobolja je da se pre napada u velikom broju slučajeva javlja tzv. aura, piše Stetoskop.info.

Podela migrena:

migrene bez aure
migrene sa aurom
migrene sa produženom aurom

Smatra se da od migrene pati 10% ukupne populacije, a žene češće od muškaraca. Migrenozne glavobolje su vrlo često u vezi sa menstrualnim ciklusom ili menopauzom, a za vreme trudnoće se javljaju vrlo retko. Mogu je uzrokovati i psihički stres, fizički napor, meteorološki uslovi ili nagle promene vremena, konzumiranje određene vrste hrane, alkohol, itd.

Glavobolje su izuzetno učestale tegobe kod čoveka. Delimo ih u četiri grupe:

Vaskularne
Tenzione
Neuralgije
Simptomatske glavobolje

Klinička slika migrene

Aura je predsignal za početak migrenoznog bola i manifestuje se u vidu pojave tačke u vidnom polju, ispadom vidnog polja, poremećajem osećaja ili motorike koji je najčešće jednostran, poremećajem govora. Može trajati nekoliko minuta do najviše sat vremena. Nastaje promena raspoloženja u vidu depresije ili euforije, poremećaj koncentracije, nemir. Može se javiti patološka glad, naročito potreba za slatkim.

Nakon aure, razvija se pulsirajuća glavobolja, ali bol može biti i tup ili probadajući. Kod više od 90% bolesnika bol je praćen mučninom i povraćanjem. Velik broj bolesnika se žali na tzv, fotofobiju (preosetljivost očiju na svetlost), jak zvuk ili jak miris. Pri kraju napada kod nekih bolesnika dolazi do poliurije (izmokre veću količinu mokraće). Napad migrene uglavnom traje nekoliko sati, ali se u većini slučajeva završava unutar 24 sata.

Migrena, dijagnoza

Dijagnoza migrene se postavlja na osnovu dobro uzete anamneze od bolesnika, tj. na osnovu karakteristične kliničke slike.
Lečenje
Terapija migrene podrazumeva:

terapiju lekovima (podrazumeva lečenje akutnog napada migrene i prevenciju napada)
promenu načina života i ishrane, psihoterapiju, akupunkturu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari