Misija kiseonik: Svaki oblik duvana smrtonosan, moramo da štitimo decu i mlade 1Foto: Misija kiseonik

Pokret „Misija: kiseonik” („Mission: Oxygen”) oštro se protivi relativizaciji štetnosti pušenja nargila u medijima, posebno u programima javnih medijskih servisa.

Takvi prilozi neretko pozivaju decu i mlade da probaju nargile kao egzotično i novo životno iskustvo, čime dovode ovu ranjivu grupu u zabludu i ozbiljan zdravstveni rizik.

„Smatramo da je obaveza svih medija, a naročito javnih medijskih servisa da o štetnosti duvana i duvanskih proizvoda izveštava istinito i tačno. Napominjemo da su nargile duvanski proizvodi i za njih važe zakoni o kontroli duvana, a posebno zabrana reklamiranja na svim medijima“, navodi se u saopštenju Pokreta.

Pokret ističe i da je naročito važno poslati nedvosmislenu i jasnu poruku o štetnosti korišćenja nargila, koje su prema istraživanjima u Srbiji među ovom populacijom poslednjih godina u porastu.

„Bilo da se koristi duvan ili druga mešavina, pušenje nargila ima negativne efekte na zdravlje, pre svega zato što uključuje udisanje dima koji nastaje zagrevanjem ili sagorevanjem duvana”, smatra dr Srmena Krstev, predsednica Republičke stručne komisije za kontrolu duvana.

„Tokom pušenja nargila oslobađa se dim koji sadrži ugljen-monoksid, kancerogene supstance i toksična jedinjenja, uključujući i teške metale. Nikotin iz duvana izaziva zavisnost. Kao i kod pušenja cigareta, štetne materije iz duvana i dima iz nargila izazivaju različite vrste raka, bolesti srca i krvnih sudova, smanjenu plodnost i bolesti pluća”, upozorava dr Krstev.

Čin pušenja podrazumeva i kontakt prstiju sa usnama, dok pušenje nargila često uključuje deljenje piska za nargilu i creva među korisnicima, što pospešuje prenos novog virusa korona, ali i drugih zaraznih bolesti poput herpesa, gripa, hepatitisa i tuberkuloze.

Zato Svetska zdravstvena organizacija od početka pandemije bolesti COVID-19 apeluje na pušače da smanje konzumiranje duvana ili u potpunosti prekinu s ovom praksom.

Pozivamo javne medijske servise, sve medije i aktere našeg društvenog života da nam se pridruže u borbi za detinjstvo bez dima i daju reč da će vlastitim primerom i svakodnevnim ponašanjem promovisati vrednosti zdravog, aktivnog i ispunjenog života dece i mladih.

Misija kiseonik

„Misija: kiseonik” pokrenuta je 2018. godine sa ciljem prevencije pušenja kod dece uzrasta 10–12 godina.

Uz podršku nadležnih zdravstvenih ustanova, ministarstava, medija i organizacija civilnog društva, pokret sprovodi edukativne i promotivne aktivnosti s velikim brojem mladih u Srbiji, a samo na društvenim mrežama poruke su stigle do više od 400.000 ljudi.

Program sprovodi Propulsion, uz podršku kompanije AstraZeneca.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “Misija kiseonik: Svaki oblik duvana smrtonosan, moramo da štitimo decu i mlade”

 1. Ovo je jedan od najbesmislenijih načina za trošenje novca poreskih obveznika. Deca zahvaljujući ovakvom pristupu problemu neće smanjiti upotrebu duvana jer ona uče od svojih vršnjaka kako treba da se ponašaju u društvu i potpuno ignorišu savete roditelja i, posebno, raznih „autoriteta“.

  • Vi ste tipičan primer samoponištavanja sopstvene svesti.
   Ja bih takve i slične stvari svrstao u obrazovno, medicinsko i socijalno saopštenje shodno uzrastu i problemima.
   Biznis nije inteligencije.

 2. Hm, zasto mi ovo lici na jos jednu od Bolesnikovih GONGO perionica? Sa ovakvom atraktivno ispraznom fotografijom i nemustim (kao) PR tekstom?
  Da ne govorim o idiotizmu borbe protiv duvana paljenjem baklji?!

 3. i na cigaretama pise da pusenje ubija pa se javno prodaje ono sto ubija, a sa koronom su nam zaveli kojekakve sankcije…gde je tu logika

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.