Misteriozna smrt ugroženih lososa u Tihom okeanu 1 EPA-EFE/Berit Roald

Decenijama je nešto u urbanim tokovima ubijalo losose na pacifičkom severozapadu.

Čak i kada je grad Sijetl počeo da radi na obnavljanju staništa lososa tokom devedesetih godina prošlog veka, dešavalo se da i do 90 odsto odraslih jedinki lososa, koje su migrirale u druge tokove, iznenada ugine nakon kišnih oluja.

Istraživači koji su radili na ovom problemu pretpostavljali su da ubica vreba sa okolnih puteva, ali nisu mogli da ga identifikuju.

„Bila je to ozbiljna misterija“, priseća se Edvard Kolodiej, inženjer zaštite prirodne sredine sa Univerziteta u Vašingtonu (kampusi u Sijetlu i Takomi).

Međutim, nakon godina istraživanja, tim profesora Kolodieja je pre nekoliko dana u prestižnom žurnalu Science objavio studiju pod nazivom A Ubiquitous Tire Rubber–Derived Chemical Induces Acute Mortality in Coho Salmon (prim. aut. Sveprisutna hemikalija koja se oslobađa prilikom proizvodnje guma izaziva akutnu smrtnost u koho lososa).

Tim tvrdi da je glavni krivac za smrt ovih zaštićenih vrsta morskih riba odgovorna hemikalija koja se naširoko koristi za zaštitu guma od ozona, reaktivnog atmosferskog gasa.

Toksikant, nazvan 6PPD-hinon, curi iz čestica koje gume „bacaju“ na kolovoz. Prilikom eksperimenta u laboratoriji, čak su i male doze ove hemikalije ubile losose.

Godišnje se proizvede oko 3,1 milijarde guma širom sveta.

Misteriozna smrt ugroženih lososa u Tihom okeanu 2

Guma je inače složena mešavina različitih hemikalija, a kompanije pažljivo i često u tajnosti drže komponente.

Budući da su čestice guma uobičajene komponente zagađenja vode, istraživači su ispitivali kako one zapravo utiču na vodeni svet.

Kako su profesor Kolodiej i njegov tim došli do ovog zaključka?

Naime, koristili su mešavinu čestica iz devet guma kako bi imitirali ono što se dešava na putevima.

U datoj smeši su pronašli nekoliko hiljada neidentifikovanih hemikalija.

Nakon gotovo dve godine istraživanja i analize, sveli su listu hemikalija na oko 50, na koje su se i fokusirali. Dalji rad je napokon i otkrio hemijsku formulu glavnog osumnjičenog.

Ali o kakvoj hemikaliji je zapravo reč?

Izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine iz 2019. godine o hemikalijama u recikliranim gumama pominje 6PPD, koji ima sličnu formulu kao i hemikalija koju je pronašao profesor Kolodiej.

Konačni trag nalazio se u industrijskom izveštaju iz 1983. godine, koji je sadržao tačnu formulu 6PPD-hinona, molekula stvorenog kada 6PPD reaguje sa ozonom. Tim je sintetizovao 6PPD-hinon i otkrio da je veoma smrtonosan za lososa.

Ono na čemu oni sada rade jeste pokušaj razumevanja kako ova hemikalija zapravo ubija ribu. Tim takođe smatra da bi trebalo proveriti da li su druge vrste riba osetljive na ovu opasnu hemikaliju.

Oni svakako sumnjaju da je 6PPD-hinon prisutan na prometnim putevima svuda – recimo, pronašli su ga na putevima u Los Anđelesu i San Francisku.

Pitanje koje se sada nameće jeste – šta dalje?

Istraživači kažu da je najjednostavnije rešenje da proizvođači počnu da koriste „ekološki benignu alternativu“. Drugi način zaštite lososa je filtriranje oborinskih voda kroz tlo, ali postavljanje dovoljnog broja infiltracionih bazena bilo bi veoma skupo.

Dok se do konačnog rešenja ne dođe, Kolodiej će, kako kaže, nastaviti da gleda tragove po putevima, razmišlja o hemikalijama i da se pita „šta je to tamo u njima“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “Misteriozna smrt ugroženih lososa u Tihom okeanu”

  1. Čovek je još odavno postao veliko zlo za planeti i živi svet na njoj…nažalost.

    • Ispravno Kalabicu, ispravno! Kako se zovu bica koja unistavaju i eksploatisu domacina ( planetu), pa paraziti, to je jasno. Ljudi su jedne obicne stetocine i paraziti na Zemlji, koji samo uzimaju i unistavaju, a kanda priroda vec trazi nacin da nas se resi!

  2. Ne treba strahovati, svi ti lososi su vec obradjeni, prodimljeni i razaslati u markete siromasnih zemalja…

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.