BBC ulazi u stotu godinu postojanja 1Foto: EPA-EFE/ VICKIE FLORES

BBC (British Broadcasting Corporation), najveći emiter radijskog i televizijskog programa na svetu, započeo je sa radom 18. oktobra 1922. godine.

Osnovan je pod nazivom British Broadcasting Company (Britanska radiodifuzna kompanija), da bi 1927. godine, po prijemu kraljevskog odobrenja, bio preimenovan u British Broadcasting Corporation (Britanska radiodifuzna korporacija).

Od svog osnivanja BBC, sa sedištem u Londonu, je emitovao radio program, da bi 1932. godine otpočeo sa prikazivanjem televizijskog programa, kao prva javna, nacionalna televizijska stanica.

BBC deluje prema sporazumu sa državnim sekretarom za digital, kulturu, medije i sport, a rad BBC-ja finansira se prevashodno godišnjom naknadom za televizijsku licencu koja se naplaćuje svim domaćinstvima u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Kao najveća radio-televizijska korporacija na svetu, BBC zapošljava oko 22.000 ljudi, a ako se u obzir uzmu honorarci i zaposleni na određeno vreme, taj broj prelazi 35.000 zaposlenih.

Od svog osnivanja, „The Beeb“ ili „Auntie“, kako se u Ujedinjenom Kraljevstvu ova kompanija od milošte naziva, igra značajnu ulogu u životu svih Britanaca, a njihov naširoko poznati sadržaj – od visokostandardizovanog informativnog programa, preko prirodnjačkih dokumentaraca ser Dejvida Atenboroa pa sve do legendarnih Mućki, Letećeg cirkusa Montija Pajtona, Doktora Hua, najgledanije serije u istoriji BBC-ja – Šerloka Holmsa i mnogih drugih autentičnih emisija sa britanskog podneblja – ne samo da u velikoj meri prikazuje kulturu Ostrva, već daje uvid u to kako Britanaci vide svet oko sebe.

U Ujedinjenom Kraljevstvu je BBC toliko popularan da njihove programe gleda ili sluša gotovo celokupna britanska populacija, dok dve trećine odraslog stanovništva redovno prati njihov radijski program.

Pod sloganom „Informisati, obrazovati, zabaviti gledaoce“ (poznatim i kao „Ritova direktiva“, po prvom generalnom direktoru, Džonu Ritu), BBC širi britansku kulturu i uticaj po celom svetu. Tako je 1932. godine osnovana svetska služba BBC-ja, koja je dug niz godina, još od 1939. godine, emitovala radijski i internet program na srpskom jeziku.

Tokom Drugog svetskog rata, jugoslovenska redakcija BBC-ja, poznata kao Radio London, bila je najcenjeniji izvor informacija u zemlji.

Zbog mera štednje koje je uvela britanska vlada, a moguće i zbog nedostatka interesa, BBC je 2011. godine odlučio da prestane sa emitovanjem programa u Srbiji.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.