"Čovek koji misli dobro sebi i porodici bolje da ode u pandure, no da bude prosvetni argatin": Mnoge škole ostale bez učitelja 1Foto: Radenko Topalović

Mnoge škole ostale su bez učitelja, piše Mali žurnal pre 110 godina i dodaje da je u osnovnoj nastavi predhodne godine bilo „zaposleno dosta, ali ipak nedovoljno ruku“.

„Nema učitelja koliko treba, što nije ni čudo, pošto je danas za čoveka koji misli dobra sebi i svojoj porodici bolje da ode u pandure beogradske opštine, no da bude prosvetni argatin“, ocenjuje Mali žurnal.

Prema saznanjima ovog lista, u Srbiji je stalnih učitelja bilo 1.457, privremenih 61, vršilaca dužnosti 140.

"Čovek koji misli dobro sebi i porodici bolje da ode u pandure, no da bude prosvetni argatin": Mnoge škole ostale bez učitelja 2
Foto: digitalna.nb.rs

„Učiteljica je gotovo toliko isto; stalnih 1.050, privremenih 19, vršilaca dužnosti 27“, dodaje Mali žurnal.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1912. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.