Kako je junačka smrt jednog Crnogorca donela korist njegovoj porodici? 1Foto: Radenko Topalović

Dnevni list Vreme pre sto godina je pisao o jednoj poteri za „hajducima“ u Crnoj Gori, tokom koje je jedan od poternika junački izgubio život.

Kako piše list Vreme jedna grupa od šest crnogorskih odmetnika, koji se u ovom tekstu nazivaju hajducima, napala je u podgoričkom okrugu na planini Jablan jednog policijskog pisara i jednog žandarma.

Odmetnici su ih razoružali, opljačkali a zatim ih skinuli gole i tako ih pustili.

Iz podgorice su odamh poslate žandarmerske potere za ovim razbojnicima, a jedna od njih koju je predvodio pisar Leković uspela i da ih uhvati.

Žandarmi su u borbi ubili dvojicu odmetnika, za koje se ispostavilo da su to Milija Rakočević i Stamen Čađenović, ozloglašeni crnogorski razbojnici čije su glave bile ucenjene.

Kako je junačka smrt jednog Crnogorca donela korist njegovoj porodici? 2
Foto: digitalna.nb.rs

Ostali razbojnici su uspeli nekako da pobegnu a žandarmi su krenuli u njihovom pravcu. Posle mukotrpne jurnjave uspeli su da uhvate i ubiju Milijinog brata Miloša Rakočevića.

Žandarmi su pretpostavljali da su ovi razbojnici iz grupe Vukašina Markovića, koja je u to vreme rukovodila skoro svim pljačkaškim napadima u Crnoj Gori.

Nakon ovih sukoba žandarma i hajduka organizovana je i građanska potera koja se naredne noći u jednom mestu nadomak Nikšića, sukobila sa razbojničkom družinom od nekoliko naoružanih ljudi.

Na čelu ovih razbojnika bio je ozloglašeni hajduk Đorđe Kustudić.

Građanska potera je domah otvorila vatru na hajduke i posle kraće borbe hajduci su uspeli da pobegnu ispred potere koristeći se gustom šumom i mrakom kao zaklonom.

Na mestu ovog sukoba kasnije je nađen mrtav građanin Anta Milić koji je bio u poteri, a pored njega su ležali revolver i Kustudićeva kapa.

„Iz ovoga se zaključuje da se Milić borio prsa u prsa sa odmetničkim vođom, koji ga je ubio sa nekoliko revolverskih metaka ispaljenih iz neposredne blizine“, piše novinar Vremena.

Milić je za sobom ostavio ženu i četvoro dece.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je odlučilo da pruži novčanu pomoć porodici poginulog Milića, pored toga njegova porodica je dobila i neku vrstu invalidske penzije i mogućnost da ako izrazi želju dobije plodno zemljište na kome se može naseliti.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 100 godina, tačnije 1922. godine. Predmet analize je dnevni list Vreme, koji danas ne postoji. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u periodu između dva rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.