Kako je poginula Harijet Kembi, prva američka avijatičarka i automobilistkinja 1Foto: Radenko Topalović

Avijatičarka Harijet Kembi bila je prva Amerikanka koja je dobila pilotsku diplomu. Nažalost, sa 26 godina je poginula. O njenoj pogibiji pisao je list Mali žurnal pre 110 godina.

„Ona je među ženama koje su se odale avijaciji bila najlepša, najdražesnija i od najspremnijih. 2. jula po novom kalendaru Harijet je letela sa jednim pukovnikom i tada je struja dohvatila aparat i oborila ga na zemlju sa visine od 60 metara”, navodi Mali žurnal, dodajući da su avijatičarka i njen pukovnik „našli tada svoju smrt“.

List podseća da je Harijet sa 16 godina imala „kuraži“ da jednom od najvećih njujorških listova ponudi svoje prve književne pokušaje.

Kako je poginula Harijet Kembi, prva američka avijatičarka i automobilistkinja 2

„Direktor lista „Lelis Vikli“, Slejher primio ju je za saradnika i ona je onda postala stalni dopisnik tog lista, koji je nju slao po Americi i u Evropu”, dodaje se u tekstu.

Osim što je bila avijatičarka, Harijet Kembi je bila i prva automobilistkinja u Americi.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1912. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari