Kako su mediji izveštavali o jednom ljubavnom trouglu: Dragoljub Petrović "spopadao" Živanu 1Foto: Radenko Topalović

Istorija jednog divljeg braka, Nušićev govor na proslavi u Nardonom pozorištu u Beogradu, dva obućara koja su mesecima krala po Beogradu i pokolj na Ovčem Polju punili su stranice dnevnog lista “Vreme” pre 100 godina.

U broju za 16. januar list “Vreme” doneo je priču o seoskom skandal. Dušan i Živana bili su glavna tema u selu, budući da su živeli u vanbračnoj zajednici, zajedno sa njenim sinom iz “prošlog života”.

Ipak, Dušanu je “dojadilo” da stalno gleda i sluša Živanu, kako kažu, razlozi nisu poznati. On je jednog dana pokupio sve svoje stvari i pobegao glavom bez obzira. Stvari je usput prodao, kad mu postadoše teške, izvesnom Dragoljubu Petroviću.

Međutim, Živana je po povratku u kuću napravila čitavu uzbunu u selu. Besna, ona je u sudu prijavila kako je joj je pokrao stvari.

Pokajnik se ipak vratio nakon nekoliko dana, “kao da ništa nije bilo”.

Kako su mediji izveštavali o jednom ljubavnom trouglu: Dragoljub Petrović "spopadao" Živanu 2
Foto: Screenshot
digitalna.nbs.rs

“Kako se njih dvoje sporazumeše i do kakvih je scena došlo i kako je opet zaključen mir, to je ostala njihova familijarna tajna, ali posledica je bila ta da je posle nekoliko dana izvršena premetačina u stanu Dragoljuba Petrovića, koji je kupio one stvari od Dušana kada ga je sreo u bekstvu na drumu. Vlasti su pronašle stvari i pozvale Dragoljuba na odgovornost, jer su ga Živana i Dušan optužili da im je ušao u kuću i pokrao stvari”, piše u tekstu.

Ovo je delo ocenjeno kao opasna krađa i Dragoljub je stavljen u pritvor.

Međutim, prava “frka” dogodila se na samom suđenju kada je sudija insistirao da Dušan bude upisan kao Živanin švaler, budući da nisu venčani.

Uz objašnjenje da nisu imali vremena da se venčaju, iako su živeli već dve godine zajedno, rasprava je dobila potpuno drugačiji tok.

“Dakako zbog ‘vaša švalerska posla’ oterali ste nevinog čoveka da leži već pet nedelja u apsu”, rekao je sudija.

Konstatacija sudije izazvala je buru novih optužbi.

“E, kad je tako, ja ću baš da vam kažem da nije nevin, jer on je mene napastvovao da sa njim spavam, a ja nisam htela”, rekla je Živana.

Ipak, sud je procenio da osnova nema, te je Dragoljuba pustio na slobodu.

Usledila je nova svađa na hodniku između Živane i optuženog, a ona je pojurila da podnese i novu tužbu uz komentar da će to učiniti “pa makar potrošila sve svoje ‘suve banke’”.

Nušić na proslavi Narodnog pozorišta

Povodom proslave Narodnog pozorišta u Beogradu pre 100 godina, prisutnima se obratio i nekadašnji upravnik pozorišta Branislav Nušić.

U početku svog govora on je evocirao ono prvo veče kada je pozorište otvoreno, radoznalost tadašnjeg patrijarhalnog sveta, koji se čudi kako postoji gasno osvetljenje i uživa nesvesno u radosti, što se nešto novo započinje, podiže, što se Beograd usavršava.

Posle je Nušić pominjao i “naivne hroničare tadašnjeg vremena”, citirao “Vidovdan” i druge listove koji su doneli izveštaje sa prve proslave.

“Moglo se dosta uživati u tim opisivanjima publikuma i njenog naivnog zaprepašćenja. Topla i živa je bila ta reč gospodina Nušića, puna kolorita i snažno evocirala zaboravljenu, nestalu sredinu 1869. godine”, piše u “Vremenu”.

Posle toga je Nušić navukao zavesu i napomenuo kako je izgledalo nekada, pre pedeset i tri godine, kada je Jovan Đorđević stupio na pozornicu i rekao oduševljeno: “Hoćemo i mi da poživimo naš sopstveni život. Mi moramo živeti jer hoćemo da živimo.”

“Kada budemo posle današnje proslave spustili zavesu, taj će čin značiti svršetak jedne epohe, epohe pribiranja, prebiranja, stvaranja. Kad budemo zatim ponovo hteli da dignemo ovu zavesu, mi moramo biti načisto sa tim da započinjemo jednu novu epohu u životu Narodnog pozorišta, epohu novih i zanimljivih težnji, epohu prostranijih ciljeva. Poći ćemo u nove podvige sa pouzdanjem crpljenim iz jedne lepe i svetle prošlosti i spokojni jer su već pristigle nove i mlade snage, da smene nas kokji smo tu prošlost gradili”, završio je Nušić.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 100 godina, tačnije 1923. godine. Predmet analize je dnevni list Vreme, koji danas ne postoji. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u periodu između dva rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.