Ko se seća prvog srpskog komičara Đorđa Babića: Jedan predlog iz publike 1Foto: Radenko Topalović

Kada je pre 110 godina prvi sprski komičar Đorđe Babić završio u bolnici, ljubitelji umetnosti apelovali su na javnost da mu pomogne, „kad već nadležni nisu“.

Kako je preneo Mali žurnal, ovaj predlog iz publike kako su naznačili, usledio je jer je komičar bio u teškom materijalnom stanju, bolestan, daleko od dece.

„Nije mnogo vremena prošlo od kako ne viđamo ni mi ovde ni oni u unutrašnjosti našeg prvog komičara – umetnika Đorđa Babića, a mi ga već zaboravili. Ne pitamo gde je, da li je živ i zdrav. Da li će mirno provesti svoju starost posle svoga tridesetogodišnjeg napornog rada? Posle onolilo ganjanja i globljenja. Niko, izuzev mali broj, nije se interesovao za njega“, prenosi Mali žurnal njihove reči.

Ko se seća prvog srpskog komičara Đorđa Babića: Jedan predlog iz publike 2
Foto: digitalna.nb.rs

Ukazuju i da je Babić bio taj koji je strasno „šibao“ naše političke i društvene mane, koji je živeo večito u strahu da li će se njegov produkt, njegova igra dopasti našoj publici.

„Nije skupljao pare na gomilu već i sam pomagao druge u nevolji, jurio po celom Srpstvu i davao svoje predstave, zaista, odužio je svom narodu. A mi naša drđava, naš narod, kako smo se mi to njemu odužili. Odužili mu se, pomogli tako da on leži u opšte državnoj bolnici u najvećoj bedi bez izvršenog roditeljskog ideala – decu na put da izvede. Ostavljen je tamo na milost bolničara, a deca su mu bez marjaša“, navode njegovi poštovaoci i pitaju „gde su ti obećani koncerti, koji su odavno trebali da se održe?“

Autor apeluje da pošto se već Babićeve kolege, država, Narodno pozorište nisu do sada zauzele da mu pomognu, red je na njih, poštovaoce.

„Svi koji su u mogućnosti, a nas ima dosta, pritecimo i pokažimo našem prvom komičaru da ga nismo zaboravili da kad nismo ranije i sad nije dockan i vi draga braćo iz unutrašnjosti setite se Babića, priredite po koji koncert, sakupite po koju sumicu i pošaljite mu. On se sada nalazi u najočajnijem položaju i mislima”, poručuju u svom obraćanju, koje je preneo Mali žurnal.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1912. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.